Helena Herynková,  Kultura

Roudnice nad Labem ožije divadlem

Na prázdninový víkend 19. A 20. července bychom vás rádi pozvali do severočeské Roudnice nad Labem. Uskuteční se zde totiž letní divadelní festival, s nímž přijede pražská umělecká skupina OLDstars.

OLDstars on the NICE ROUD

OLDstars jsou nezávislá skupina, provozující v Praze dva divadelní sklepní prostory – H2O na Žižkově a HarOLD ve Vršovicích. V současné době čítá přes sto aktivních členů. Jsou mezi nimi převážně studenti a absolventi středních a vysokých uměleckých škol. OLDstars mají své dětské divadelní studio, pořádají herecké kurzy pro širokou veřejnost, workshopy, koncerty, scénická čtení a rozličné kulturní projekty. Věnují se inscenování nejrůznějších textů, od těch klasických až po české premiéry textů současných autorů.

Pořádání festivalu není pro ně žádnou novinkou, mají za sebou několik ročníků hudebního festivalu studentských kapel, sitespecifik projekty v Citadele hladové zdi na Petříně nebo v branických Ledárnách. Pravidelně spolupracují s Divadlem v Celetné na Festivalu studentských divadel, s nadací Chantal objížděli potěšit pohádkou děti v pražských nemocnicích.

V lese temném hlubokém

Benefiční letní divadelní festival je tedy již tradicí této studentské umělecké skupiny. Letos se rozhodli zabrousit do opravdu netradičního prostředí, festival se odehraje v prostorách bývalého augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem. Výtěžek ze vstupného půjde právě na opravy výše zmíněného kláštera.

Diváci se mohou těšit na unikátní, bezmála posvátnou atmosféru, kde bude k vidění většina inscenací, jež mají OLDstars právě na repertoáru. V areálu připraví šest provizorních scén, na nichž během dvou dnů odehrají více než dvacet inscenací. Festival je rovněž ideální příležitostí ke zhlédnutí premiéry Pozemšťana – konverzačního dramatu na motivy stejnojmenného amerického filmu v režii Václava Borůvky Valtra.
Ani děti nepřijdou zkrátka, ony i jejich rodiče dozajista ocení dopolední pohádkové bloky.

Kdo netouží jen po divadle, ale také po hudebním zážitku, jistě bude s chutí ohromen, až přesně o půlnoci rozezní monumentální kostel špičkový varhaník, klavírista a skladatel MgA. Martin Moudrý.

Vyskočit z kůže

Noc mohou diváci prožít vskutku exkluzivně, ve stanovém městečku v areálu bývalého kláštera. „Divák se ráno probudí, může se nasnídat s herci, které viděl večer před tím hrát a zajít hned na další představení. Líbí se nám mít k divákovi blízko, jsme na to zvyklí nejenom z našich festivalů, ale i z našich sklepních divadel HarOLDu a H2O, ve kterých je atmosféra velmi bezprostřední. Taková intenzivní forma nás baví,“ prozradil nám produkční festivalu Richard Juan Rozkovec.

Celou akci podporují zástupci města. Sám farář augustiniánského kláštera Martin Brousil k festivalu řekl: „Náš klášter je velmi nakloněn nejrůznějším kulturním akcím a divadelní festival jsme tu ještě neměli, takže se na něj těšíme a držíme OLDstars palce, aby jim přálo počasí a přišlo co nejvíce diváků.“

Další užitečné informace najdete na www.oldstars.cz.

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy