Helena Herynková,  Kultura

Z pasti do pasti s Franzem Kafkou

Číst Kafku jen tak pro zábavu bývá považováno za nebetyčné bláznovství. Ale proč a jak se z Franze Kafky stal tak složitý člověk, jehož příběhy jsou buď nenáviděny nebo bezmezně milovány? Nebo se tak snad narodil? Další úvahy necháme již na vás, ale napovíme, že některé všetečné otázky může zodpovědět inscenace Past, polského autora Tadeusze Róźewicze.

Past je hrou na pomezí snu, groteskní komedie a existenčního dramatu a v podstatě se hodně podobá stylu psaní hlavního hrdiny, mladého Kafky.

S Franzem se seznamujeme v různých rovinách jeho osobnosti, poznáme ho jako lehce neposlušného syna despotického otce, milujícího bratra, muže neschopného lásky i sebezničujícího spisovatele. Která z těchto tváří skutečně Kafkovi patřila, to už vědí jen dějiny.

 

Co je vlastně onou pastí, ve které Franz Kafka žil? S největší pravděpodobností Róźewicz za onu past považuje rozpor mezi autorovou osobností a literárním géniem. Kafka byl lapen vlastní spisovatelskou dokonalostí tak, že nebyl schopen obyčejného života. No uznejte, píšete-li Proměnu, Proces nebo jiný skvost, měli byste čas a chuť nakupovat nábytek?

A tak Franz (Jan Hofman) tvoří, jeho duše (Jiří Racek) trpí a problémy s láskou vždycky uhladí kamarád Max (Jan Zadražil).

Ať jste či nejste milovníkem Franze Kafky, inscenace Past vás uchvátí, jak doufám.

Jan Hofman předkládá svou postavu s grácií, jednoduše a se zdánlivou lehkostí, za níž se ale jistě skrývají hodiny práce. Protipólem skromnému i cynickému Kafkovi se stává jeho uzurpátorský otec (Vilém Udatný), zbytek rodiny i láska Felice (Eva Vrbková).

Jelikož byl Kafkův pohled na svět pokřiven, najdeme mnoho znaků i v kostýmech, scéně a jednání dalších postav. Jediným opravdu „normálním“ člověkem ve Franzově životě byl zřejmě jeho věrný přítel Max Brod, a autor hry ho tak rovněž předkládá divákovi. Pozoruhodná, a přesto trochu nevysvětlitelná, je neustálá přítomnost Dušičky. Má snad tento muž být zrcadlem a kontrastem Kafkovi? Či představuje muže, kterým se chtěl spisovatel stát, ale okolnosti a nemoc mu v tom zabránily? Nevíme a asi ani nechceme vědět. Každý by měl být šanci uchovat si alespoň jedno tajemství, takže ho necháme i slavnému mistru pera. Možná ale, půjdete-li se na Past do divadla Komedie podívat, přijdete na to…

PAST, Tadeusz Róźewicz

Hrají: Jan Hofman, Jiří Racek, Jan Zadražil, Hana Kusnjerová, Eva Vrbková, Kristýna Leichtová, Vilém Udatný, Eva Lecchiová, Paula Kinga Dobosz, Ondřej Kirsch a Michal Slunéčko

Režie: Vojtěch Štěpánek

Divadlo Komedie,  www.divadlokomedie.eu

Fotografie s laskavým svolením Divadla Komedie

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Z pasti do pasti s Franzem Kafkou

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy