Helena Herynková,  Kultura

Francoisi, Františku, Franto, aneb rebel či mistr rýmu?

Share

 

Francois Villon byl francouzský básník, zakladatel vlastního stylu – villonské balady, označovaný nejen díky svým rebelským výstřelkům za prvního prokletého a zároveň moderního básníka. Za jeho činnost jej několikrát odsoudili, ale za pomoci vlivných přátel se dostal ven. Definitivně byl odsouzen k trestu smrti za vraždu kněze. Nakonec byl amnestován, ale zároveň vyhoštěn na deset let z Paříže. Od této doby o něm není nic známo.

I když to vypadá, že jste se ocitli na hodině literatury, není tomu tak. Dnes vás totiž zveme na první muzikál, který vznikl v Divadle Na Jezerce. Divadelní společnost Jana Hrušínského vyniká svými činoherními kusy, ale s odvahou sobě vlastní se pustili i do muzikálu.

Libreto muzikálu Já, Francois Villon napsal Jiří Hubač, který navštěvoval Divadlo na Jezerce již od jeho vzniku. Tvůrci, jistě nejen za tuto věrnost, muzikál věnovali právě památce Jiřího Hubače a Pavla Vrby, jenž otextoval všechny obsažené písně. Když se texty těchto dvou výjimečných mužů spojily s hudebním umem skladatele a herce Ondřeje Brzobohatého, bylo na úspěch zaděláno.

Já, Francois Villon není jen plytkým obrazem básníkova života, právě naopak. Hlavním tématem a myšlenkou hry je bezmezná, dokonalá touha po svobodě a lásce. Od premiéry v březnu 2012 si příběh milovníka života, rebela a mistra pera stále získává nové a nové diváky. A není divu, naše scény nenabízejí mnoho muzikálů, v nich nejsou hudební čísla základním a jediným stavebním kamenem. Ve Villonovi se totiž opravdu snoubí kvalitní činohra s hudební produkcí, písně zde fungují jako dokonalá součást vyprávění.

Vyrovnané herecké a pěvecké výkony vás nenechají jen tak nečinně sedět, za chvíli budete doslova dýchat s hrdiny, hltat každé slovo a zároveň toužit po další písni. A možná vám bude po dvou krásných hodinách líto, že už je konec.

Titulní roli básníka Villona si zahrál herec a muzikant Martin Písařík. A dámy, pozor! Písařík vtiskl svému Františkovi takovou míru šarmu a nonšalance, že se vůbec nebudete divit Kateřině, že propadla této nebezpečné lásce. Nevěříte? Až se vypravíte na povedený a přesto vlastně komorně zpracovaný muzikál Já, Francois Villon, jistě mi dáte za pravdu.

A když nebudete mít muzikálových melodií dost, můžete si v divadle koupit i CD, které herci k Villonovi natočili.

JÁ, FRANCOIS VILLON, Jiří Hubač, Ondřej Brzobohatý, Pavel Vrba

Hrají: Martin Písařík, Petra Vraspírová, Jana Malá, Petr Kostka, Petr Vacek, Peter Strenáčik, Tomáš Petřík, Ondřej Černý, Tomáš Vaněk

Režie a choreografie: Radek Balaš

Foto: Ivan Kahún

Divadlo Na Jezerce, www.divadlonajezerce.cz

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Francoisi, Františku, Franto, aneb rebel či mistr rýmu?

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy