Jana Semelková,  Knihy

Být vdovou neznamená žít černý život

 

Becky Aikmanová tvrdí ve své knize, že Vdovám smutek nesluší. Musím jí dát zapravdu. Proč by ovdovělé ženy měly bědovat po zbytek svých dnů nad ztrátou manžela? Proč by je okolí mělo střežit a pozorovat, zda se na jejich tvářích neobjevil úsměv či do jejich cesty znovu nevstoupil muž? Řekne-li se vdova, každý asi si představí ženu v černém s vrásky na tvářích. Jenže jsou i mladé vdovy, jejichž manželé odešli náhle při autonehodě, v armádě, přemohla je nemoc. Mají i ony snad jen plakat a uzavírat se samy do sebe? Určitě ne! Je o tom přesvědčena autorka-novinářka, která po smrti svého muže opustí podpůrnou skupinu pro vdovy, protože ji stresuje, a pokusí se o zcela něco nového, průlomového. Vyhledá šest „mladých“ vdov, aby se pokusily společně překonat dny smutné beznaděje. Ony ženy se do prvního setkání neznaly, nevědí o osudech té či druhé, teprve se musí poznat, aby mohly organizovat společné aktivity a ve výsledku pokročit dál – s hlavou vzhůru vztyčenou a s radostí ve tváři.

Učí samy sebe, učí vidět své okolí, že ony na své zesnulé manželi nezapomněli, to rozhodně ne (pokud si to zasloužil), že zůstávají v jejich vzpomínkách, ale že samy musí začít znovu a nově. Bez toho, kdo jim byl oporou. Je to nelehké – pro ně samotné i pro okolí. Zvládly to a mohou být příkladem pro mnohé další. Proto také vznikla tato kniha s vtipným názvem.

Tento příběh je románem-nerománem. Beletrizovaným příběhem šestice žen, které se postavily osudu vdov, které se naučily znovu se smát a naučily se přijímat bolest ze ztráty s určitým nadhledem. Je velkým očistným pramenem pro všechny, co potřebují povzbudit, nadechnout se a vyrazit dál. Jde o velmi příjemně stylizované vyprávění o jednom pokusu, který se vydařil.

Je pravdou, že ženy, které v knize poznáme, jsou finančně zabezpečené, že ne každá z nás by si podobné radůstky, tedy v takovém rozsahu, mohla dovolit. Nicméně lze pořídit méně finančně náročná povyražení. Jde jen a pouze o inspiraci – inspiraci sepsanou vtipně, návodně, s patřičným nadhledem. Nečekejte detailní rozpisy jak na to, nečekejte příručku, nečekejte román – ode všeho je tu kousek – jde především o deník, který společně odžily a pak sepsaly vdovy, které se rozhodly, že se zase začnou smát, ač v srdci smutek mají.  Že nepodlehnou předsudkům a dokáží, že doopravdy Vdovám smutek nesluší!

Aikmanová, Becky: Vdovám smutek nesluší. Fortuna Libri, Praha 2013.

 

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Být vdovou neznamená žít černý život

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy