Jana Semelková,  Knihy

Jak Tomáš Tvrdý ukousl roh knihy a další zajímavosti aneb JaS podruhé na Světě knihy

Rok s rokem se sešel a Průmyslový palác v pražských Holešovicích se otevřel opět knižnímu světu. 19. mezinárodní veletrh a literární festival Svět knihy 2013 nabídl pestrou paletu pořadů, stánky plné knížek a hlavně setkáních autorů se svými čtenáři. Ale neplatí to jen pro čtenáře. I já sama jsem se konečně setkala s ilustrátorem, který ozdobil svými obrázky naši čtvrtou knížku – konečně jsem naživo hovořila s Jurajem Martiškou! Skutečně, do pátku 17. 5. 2013 jsme se znali pouze virtuálně – přes e-mail a facebook.

JaS nakladatelství zatím ještě samostatný stánek neměl. Přesto jsme se objevili v katalogu doprovodných programů – a to hned dvakrát:

v pátek 17. 5. 2013 jsme pokřtili nové vydání hororových povídek Zuby nehty. Knížku – ještě vonící tiskárnou – představili početnému publiku v sále Rosteme s knihou spolu se mnou autoři Ivona Březinová, Jiří Holub, Zuzana Frantová Pomykalová, Ivana Musilová a Tomáš Tvrdý. Moderátor pořadu Tomáš Kříkava se nejdříve řádně vyptal, jaké to je vracet se k již napsanému a vydanému textu. Tomáše Tvrdého, který se stal ilustrátorem nového vydání, vyzpovídal především na téma ilustrace. Ivona Březinová prozradila, jak se z editorky (první vydání) stala spoluautorkou. Zodpověděli jsme několik dotazů a přešli ke křtu. Dlouhá diskuse, jak pokřtít horory, dospěla do finále, rozhodli jsme se, že Zuby nehty je třeba náznakem kousnout a lehce poškrábat. Jenže Tomáš Tvrdý nezaváhal a skutečně „ukousl“ roh publikace – ten růžek jsem schovala do archivu pro štěstí. Ivona Březinová odmítla následovat ničení knihy i vlastního chrupu a jen lehce poškrábala obal. Nehty při přání knize užily i Zuzana Frantová Pomykalová a Ivana Musilová. Jiří Holub opět kousal, ale ne do pevných desek, ke skusu si vybral stránky s povídkami. Já jsem nakonec, aby to knížce nepřišlo líto, ji vypustila do světa mezi čtenáře pohlazením a pusou na čelo. Nato se dlouho podepisovalo, a jak jsme zjistili, v tramvaji se cestou domů i četlo!

Sobotní dopoledne 18. 5. 2013 jsme v Autorském sále ve spolupráci s Dvojkou Českého rozhlasu uspořádali besedu o knížce Marie Kšajtové Dina a tajemství starých tenisek. Hostem pořadu vedle autorky byl výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme. Ten dorazil s kytarou, tak hodinku povídání zpestřil třemi písničkami. Povídalo se hlavně o Dině, ale i o Zuzance, která našla knoflík, co ji dostal do vesmíru na záhadné planety (rozhlasový seriál pro Hajaju napsala Marie Kšajtová vloni, načetla ho Jitka Molavcová a vysílal se v prvním červnovém týdnu) a nakonec Marie Kšajtová vzpomínala na svou práci dramaturgyně v České televizi. Škoda, že nemohla dorazit Jitka Molavcová, která ve stejnou dobu byla ve vysílání Dvojky. Mohla nám povědět, jak se jí s paní autorkou spolupracovalo při natáčení večerníčků Káťa a Škubánek či Putování za švestkovou vůní. Ale jak Marii znám, jistě dobře!

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak Tomáš Tvrdý ukousl roh knihy a další zajímavosti aneb JaS podruhé na Světě knihy

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy