Helena Herynková,  Kultura

Odhalené tajemství karpatského hradu v Mostě

Když před více než sto lety psal Jules Verne knihu TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH, jistě netušil, že i dnes bude jeho dílo lákat ke zpracování. Nejnovější dramatizace se Hrad v textové úpravě Michala Pětíka dočkal v Městském divadle v Mostě.

Čorti a upéři na denním pořádku…

Tajemný hrad vznikl před výše zmíněnými sto lety, ale témata v něm obsažená jsou rozhodně stále aktuální. Sice už, většinou, nevěříme na čerty, upíry a jiné bubáky, ale tmářství a hloupost se ještě ve světě najdou. Takže, proč si z nich neudělat legraci.

Tvůrci měli k dispozici dva podklady, z nichž se dalo při realizaci čerpat, Vernův román a všemi milovaný český film. Jsem velmi ráda, že si režisér Martin Vokoun spolu s dramaturgem Michalem Pětíkem vybrali zlatou střední cestu a oba zdroje velmi umně zkombinovali. Vznikla tak svěží komedie s prvky grotesky, u níž se od srdce zasmějete, a přesto je stále poznat, že adaptace čerpá z romantického, čili gotického, románu.

Vysvětlovat děj snad vůbec není nutné. Jistě víte, že na hradě v Karpatech žije podivný baron Gorc (Jakub Dostál) se svým excentrickým sluhou a vynálezcem Orfanikem (výborně ztvárněný Radimem Matejou). Vesničané z vesnice Verst, v podhradí, šmahem věří na pohádky a všeliká strašidla. Když ovčák Frik (Otto Liška) zjistí, že z hradu se kouří, docela jim zamotá hlavy. A mezitím se do Karpat blíží hrabě Telek s věrným průvodcem Rockem, aby našli zlotřilého Gorce, jenž svou neúprosností zabil operní divu a Telekovu lásku Stillu.

Podaří-li se Telekovi polapit barona a zároveň přesvědčit lehce zabedněné obyvatele Verstu, že strašidla ani upíři neexistují, to už si samozřejmě necháme pro sebe.
Mostecká dramatizace je již čtvrtým zpracováním Tajemného hradu na jevištích naší republiky. A podle mě se tedy jedná rozhodně o nejlepší inscenaci na toto vernovské téma. Tvůrci se rozhodli věrně využít všech atributů romantického románu a šikovně je propletli s komediálním uměním všech zúčastněným.

Telek Jana Beneše je tak romantickým a vpravdě dokonale rozpolceným hrdinou. Jeho věrný nohsled a tak trochu i obdivovatel Rocko Víta Herziny v každém okamžiku dokazuje, že by se pro svého pána dokázal snad i rozkrájet. Něžná Veronika Valešová pojala svou Stillu jako roztomile roztržitou dámu cele oddanou umění, dokud… ji nepřeválcuje toužící hrabě.

Největší figurkou z celého Verstu se v podání Jiřího Krause rozhodně stává doktor Patak, jehož léčebným metodám byste se za každou cenu rádi vyhnuli, ale na skleničku si s ním skočíte s největší radostí.

Také bych ráda zmínila mladou Miriotu Hany Marie Marouškové a lesníka Nika v podání Filipa Kráčmara. Oba dokáží skvěle obsáhnout celé velké jeviště, jaké v Mostě mají, a jejich souhru i jemný a přitom velmi groteskní humor opravdu pocítíte až do patnácté řady.

Hana Marie Maroušková, Filip Kráčmar a Otto Liška

Když už jsem zmínila mostecké jeviště, nedá mi to, abych vás nenalákala na největší kouzlo, jaké jste možná doteď na jevišti viděli… V Mostě mají totiž na jevišti dvě točny, jichž se scénograf Nikola Tempír a režisér Martin Vokoun rozhodli plně využít. Takže budete už po pěti minutách inscenace žasnout na kouzelnými změnami prostředí, kterých docílí právě kompletním otočením jeviště. Vlastně celá Tempírova scéna je tak trochu kouzelná. Vzpomeňte si na mě například, až se ovčák Frik poprvé podívá svým novým udělákem (rozuměj dalekohledem) na Hrad. Ten se zjeví, jakoby z ničeho, uprostřed velkého plátna, představujícího karpatskou krajinu okolo vesnice.

Rovněž kostýmy Agnieszky Páté by se daly považovat za důmyslné. Například kostým ovčáka Frika, jehož věrně doprovázejí i jeho ovečky, mně osobně učaroval. Stejně jako batoh s parožím, který si s sebou stále nosí lesník Nik.

Vernův Tajemný hrad považuje mnoho lidí za starý, dávno vyčpělý text. Ale moderní posun mostecké dramatizace z něj dělá šťavnaté sousto, na němž si nejeden divák s chutí smlsne. Můžete se tedy těšit rovněž na ozvěny opravdu moderní doby i techniky, jež ale ani v nejmenším nenaruší romantičnost a kouzlo okamžiku.

Sice jsme začali odhalením tajemství, a vlastně vám žádné neprozradili, ale snad nám to odpustíte a raději se vypravíte do Karpat, tedy pardon, do Mostu. Z Karpatského hradu se kouří, Orfanik spojuje správné drátky a točna příběhu se pomalu dává do pohybu…

 

TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH, Jules Verne, Michal Pětík
Hrají: Jan Beneš, Vít Herzina, Jakub Dostál, Radim Mateja, Veronika Valešová, Miroslav Večerka, Hana Marie Maroušková, Otto Liška, Filip Kráčmar, Jiří Kraus, Ivana Zajáčková, Michal Pešek
Kostýmy: Agnieszka Pátá
Scéna: Nikola Tempír
Hudba: Petr Zeman
Režie: Martin Vokoun
Městské divadlo v Mostě, www.divadlo-most.cz

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy