Helena Herynková,  Kultura

Tajemný večer v hlubokém lese

Share

Nenávist je také druh lásky, rodinu má člověk navždycky přišitou a pravda bolí. O tom vědí své Betty a Bobby, hrdinové intimního psychologického dramatu V LESE TEMNÉM, HLUBOKÉM z pera kontroverzního dramatika Neila LaButeho. Nechte se pozvat do chladného srubu u jezera, kde nic není, jak se zdá.

Kristýna Klimešová a Martin Čarný, foto Zuzana Veselá

Betty (Kristýna Klimešová) a Bobby (Martin Čarný) jsou sourozenci. A jako všichni správní sourozenci se nemají extra v lásce, dalo by se dokonce říci, že se vzájemně nenávidí. Bobby se proto trochu diví, když ho veleúspěšná sestra, profesorka anglické literatury, požádá o pomoc s vyklizením napůl vystěhované chaty v hlubokých lesích u jezera. Jak večer postupuje, dozvídáme se další a další podrobnosti o jejich životech, ale především o jejich velmi složitém vztahu.

V lese černém, hlubokém… foto Zuzana Veselá

Opravdu Bettyin manžel ví o pronájmu výše zmíněné chaty? A proč tedy Betty vyklízí celý dům sama? A kdo byl onen tajemný nájemník, mladík, který nenadále zmizel, aniž by si vzal jedinou osobní věc? Na ty otázky, a nejen na ně, touží Bobby znát odpověď. I přesto, že navenek svou sestru nenávidí, hluboce ji miluje a chtěl by ji ochránit před všemi úklady světa tam venku, v lesích. Betty mu to ale ne vždy dovolí… a v lese černém, hlubokém, je schované vražedné tajemství, jenž se hodlá objevit v tu nejnevhodnější chvíli…

Zjistíte, že od nenávisti k nehynoucí lásce vede jen jeden malinký krůček, ale stejně to platí i naopak… Herci, Kristýna Klimešová a Martin Čarný, si s postavami pohrávají, nechávají je plout na vlnách příběhu, aby divákovi nakonec vyrazili dech závěrem, jenž možná čekáte, ale rozhodně mu dlouho nechcete uvěřit. LaButeho citát z této hry, že „umělci jsou na nic“, v inscenaci umělecké skupiny OLDstars, pod režijním vedením Martina Satoranského, rozhodně neplatí. Díky skvěle gradujícímu ději, intimnímu prostředí a výborně ztvárněným postavám se doslova budete bát ohlédnout, jestli nehrozí nějaké nebezpečí i vám.

Martin Čarný a Kristýna Klimešová, foto Zuzana Veselá

V hrách amerického dramatika a scénáristy Neila LaButeho se vždy mísí temná minulost s ještě temnější přítomností, a všechno je jinak, než se nám v první chvíli zdá. Nejinak je tomu i v jeho nejnovějším kusu, V lese černém, hlubokém. LaBute vrší v příběhu jedno překvapení na druhé až po dech beroucí vyvrcholení. Po léta utajovaná pravda mezi Betty a Bobbym je tak hluboká jako lesy kolem chaty a číhá, aby se ukázala jako dravec štvané zvěři.

Hru Neila LaButeho v novém prostoru H2O inscenují členové nezávislé umělecké skupiny OLDstars, jež sdružuje studenty a absolventy uměleckých škol. Již šestým rokem provozují divadelní prostor v pražských Vršovicích a na podzim 2013 otevřeli nový klubový prostor H2O na Žižkově. Mimo vlastních inscenací pořádají v letní benefiční projekt a organizují Festival studentských divadel v Divadle v Celetné.

Pravda bolí, ale rozhodně stojí za to ji lidem kolem sebe říkat. Pravdou tedy zůstává, že inscenace V lese černém, hlubokém ve vás zanechá velmi hluboký zážitek a touhu zeptat se svých sourozenců, jestli je v jejich životě vše v pořádku…Tak se jich poptejte předem a pak vyrazte na představení.

 

V LESE TEMNÉM, HLUBOKÉM, Neil LaBute
Hrají: Kristýna Klimešová, Martin Čarný
Výtvarné řešení: Tereza Gsöllhoferová
Dramaturg: Marcela Magdová
Režie: Martin Satoranský
OLDstars, www.oldstars.cz

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy