Helena Herynková,  Knihy

Nechte si přeběhnout po zádech Mráz

Den před Štědrým dnem se Elaine Elizabeth „Lainie“ Golfová těšila z nového auta, nadcházející dovolené, drahých lodiček a vidiny povýšení. Bohužel, její budoucnost byla násilně přervána, a Lainie se nového roku již nedočkala. Atraktivní a ctižádostivou právničku našli v kufru auta, nahou, zavražděnou a zmrzlou na kost.

Takhle ve zkratce začíná detektivka amerického spisovatele Jamese Haymana. Mráz je druhou knihou z jeho pera, s níž se český čtenář setkává. Již jsme mohli s jeho hrdiny pátrat v předešlém příběhu Řez. Zajímavostí je, že James Hayman se v roce 2001 rozhodl opustit rodný New a přesídlit do Portlandu. A v tomto malebném městě se odehrává i děj jeho detektivek.

Stejně jako v předešlé knize se případu ujímá svérázný detektiv Michael McCabe, muž s fenomenální fotografickou pamětí a problémy s pitím, a spolu se svou partnerkou Maggie se vydávají po stopách vraha.

Vyšetřování zvolna plyne a polehoučku čtenáři rozkrývá celé pozadí případu i životy aktérů. Bohužel, zde musím přiznat, že stejně pozvolna plyne i vypravěčův styl, a téměř sto stran se potácí v představování postav a uvádí nás do základní linie příběhu. Ale jakmile na scénu vstoupí Abby, svědkyně, kterou nikdo nečekal a nepočítal s ní, stane se z lehce uzívaného příběhu svižná a čtivá detektivka, která vás už nenechá vydechnout, dokud nezjistíte, kdo a hlavně proč Lainie zabil.

James Hayman chytře použil Abby tak trochu jako hybatelku děje a vkládá kapitoly s její linií mezi primární vyprávění. O to víc pak čtenář touží číst, aby už se dozvěděl, co bude dál.

Nebojte se, neprozradím vám, jestli je vrahem zahradník nebo někdo jiný, protože byste přišli o překvapivý záměr a všechno to krásně mučivé napětí. Raději se tedy teple oblečte a vyrazte s Jamesem Hamanem a jeho detektivem McCabem po horké stopě. Bude opravdu rychle vychládat, neboť do Portlandu přichází Mráz…

MRÁZ, James Hayman
vydalo nakladatelství Fragment
v roce 2013
www.fragment.cz

 

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nechte si přeběhnout po zádech Mráz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy