Knihy,  Renata Petříčková

Sára, kniha třetí

 

Znáte tu chvíli, kdy se na nějakou knížku těšíte a pomalu před okolím tajíte, že právě dnes večer se chystáte duševně mlsat? Aby vás jako nikdo nerušil, protože… no, však víte.  Protože víte, že předchozí dvě knihy byly úžasné a velice intimní, k té třetí už přistupujete až s posvátnou  úctou a s co nejcitlivěji nastavenou duší. A u toho vážně nesmí nikdo rušit. Ani meluzína za oknem!

No, i když ta může. Ta by jen dokreslovala tu radost z toho, že smíte zůstat v posteli a číst a číst a číst. Tuto zdánlivě maličkou knihu, která ve čtenáři však zanechá velkolepý dojem.

Autory jsou Esther a Jerry Hicksovi, autoři již předchozích velmi úspěšných a v určitém směru již i kultovních knih (Požádej a je ti dáno, Moc a síla přesného záměru, Úžasná síla emocí, Zákon přitažlivosti). Jsou žádanými autory, řečníky, iniciátory workshopů na toto téma a jejich pronikání do zákona věčnosti, inspirativního pozitivního myšlení, je žádáno po celém světě. Jejich knihy patří k nejprodávanějším v jejich domovském nakladatelství Hay House v USA. Tam začínali, dnes již tento manželský pár má vlastní nakladatelství. Toto nakladatelství vlastní neméně známá autorka Louise L. Hay, známá hlavně knihou Miluj svůj život a průkopnice duchovních příčin nemocí.  Sára, kniha třetí je jako hebké pohlazení, jako hebká čokoláda. Vrací duši čtenářek jeho samé podstatě.

A možná právě proto, že po takovém životě, jaký oni slibují, podvědomě toužíme. Možná že doopravdy, i jak tvrdí bílá sova Šalamoun v této knize, jsme pro takový život zrozeni. Nikdo z nás přece netouží po smutném, utahaném a utýraném životě? Nebo ano? Proč jej tedy zažíváme? Naše srdce, naše touhy, naše myšlenky nás vedou na tu správnou cestu. Logicky, co jiného by nás mělo v životě vést. Nejsou to opravdu sobecké požadavky druhých nebo zrovna nastoleného společenského systému. Je to opravdu naše nitro.

Je to kniha pro děti

Jak jsem již psala o předchozích dílech Sáry (tedy Sára, kniha první a Sára, kniha druhá), je to příběh určený pro děti. Obsahuje opět nějakou tu obyčejnou dětskou linii plnou zvratů, ale oproti třeba prvnímu dílu, je tu znát dozrávání hlavní hrdinky Sáry. Už je zase o něco starší a ta moudrost, kterou do ní vkládá její neviditelný přítel Šalamoun a zážitky, které zažila, se zúročují. Mnohé moudré tu padá i z myšlenek a úst právě Sáry. A Setha… který zdá se, je také ze stejného těsta – oblíbená fráze v této knize! A do příběhu vstupuje ještě Aneta a to si vyžádá velmi bouřlivé události nejen na poli faktického příběhu,v  hlavní dějové linii, ale hlavně v emocích samotné Sáry. A Šalamoun bude mít plné ruce práce s žárlivostí.

A pro mě třeba byla krásnou třešničkou na dortu celého šlehačkového, bíle hebkého příběhu, ještě paní Winsenholmová, která do této teď již čtveřice přátel, vstoupila naprosto nečekaným a hladkým způsobem. Jako milá a nečekaná návštěva.

Hloubka příběhu, já doufám, alespoň podvědomě vkračuje do duší dětí a ovlivňuje je. S láskou a něhou jim dává něco, co dnešní rodiče sami jen těžko hledají…

A rodičům připomíná, co v životě hledat… Co je pravý smysl života.

Ukázka:

„Šalamoune, moc rády tě vidíme,“ začala Aneta.

„No jo, vyseděly jsem nové přání, ale teď nevíme, co udělat pro to, aby se nám splnilo.“

To ale není na vás, Aneto. Vy jste svůj díl práce už udělaly, a to ten nejdůležitější: díky vám se zrodilo nové přání.

„Jenže my pro to ještě nic neudělaly, Šalamoune! Musí se toho spousta udělat, než…“

Jistě, Aneto, souhlasím s tím, že se toho ještě musí hodně stát, ale to nejdůležitější už proběhlo. Naformulovaly jste jasně zacílené přání. Jediné, co je teď třeba ještě udělat, je dovolit, aby se mohlo uskutečnit.

„To je nějaké moc jednoduché, Šalamoune. ‚Jen buďte na příjmu, dovolte, aby se vaše přání mohlo uskutečnit‘ – a neměly bychom pro to taky něco udělat?“

Jakmile se vaše přání vylíhlo, to nejdůležitější, co můžete udělat, je nechat ho uskutečnit. A to, že ho necháváte uskutečnit, poznáte podle toho, že kdykoliv na své přání pomyslíte, budete mít dobrý pocit. A samozřejmě můžete také něco nechat uskutečnit, a přitom na to vůbec nemyslet. Vlastně jediná situace, kdy k sobě nepouštíte nic dobrého a kdy tak neumožňujete, aby se vám plnila vaše přání, je tehdy, když se cítíte špatně. Kdybych byl ve vaší kůži, snažil bych se myslet na to, co mi přináší radost. To by bylo jediné, co bych DĚLAL.“

Originál: Sara, Book 3

Nakladatelství: Abraham-Hicks Publications, Texas, USA, 2002

Přeložila:  Petra Vlčková

Návrh obálky a ilustrace: Petr Vyoral

Nakladatelství: Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Sára, kniha třetí

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy