Kultura,  Tiskové zprávy

Historicky prvním vítězem národní soutěže o Vtip měsíce se stala legenda českého kresleného humoru

Share

Nejlepší český kreslený vtip měsíce ledna roku 2014 vytvořil Miroslav Barták, uznávaný kreslíř patřící ke špičkám kresleného humoru nejen u nás, ale i v Evropě. Soutěž „Vtip měsíce“ pořádá Česká unie karikaturistů – jediná profesní organizace zastřešující v České republice kreslíře humoru a karikatury od roku 1990. Miroslav Barták se stal se svou přirozenou autoritou jejím prvním předsedou a vedl ji až do roku 1998. „Mirek Barták si vytvořil jedinečný a originální styl kresby, který pak mnoho mladších autorů pojalo jako svůj vzor. Bylo by skvělé, kdyby si podle Mirka dokázali osvojit i jeho osobní vlastnosti, které jsou pro něho příznačné: skromnost a pracovitost,“ podotýká k Bartákovi současný předseda ČUK Břetislav Kovařík.

Na webových stránkách České unie karikaturistů www.ceska-karikatura.cz vítěz soutěže uvádí: „Jakmile začnete brát něco vážně, v ten moment vám začnou odumírat mozkové buňky.“ K tomu, aby se tak nestalo, vám může pomoci jeho jedenáct autorských knih vtipů, z nichž tři vyšly ve Švýcarsku a tři v Německu. Miroslav Barták se narodil v roce 1938 v Košicích. Vystudoval námořní akademii ve Varně a v letech 1960–1969 pracoval na námořních lodích jako lodní inženýr. Od roku 1970 měl v Evropě bezmála stovku výstav. Je nositelem řady ocenění – například nizozemské medaile Ton Smithe za významný přínos žánru (2007), nejvyšších ocenění na Humorestu (2000, 2008) nebo bienále Písek (2007). Ilustroval 60 knih, tvořil kreslené filmy. Od počátku 70. let je kmenovým autorem švýcarského časopisu Nebelspalter a kreslířem týdeníku Weltwoche.

Soutěž kreslířů humorných obrázků „Vtip měsíce“ vyhlásila Česká unie karikaturistů, aby upozornila na to, že český kreslený humor ani v dnešní době neztratil schopnost osobitým způsobem komentovat různorodá společenská témata. Zároveň tím ke kreslení motivuje autory, kterým se v klasických médiích stále zužují možnosti publikovat.

 Lednové kolo soutěže obeslalo 29 autorů či autorských týmů. Porota složená z členů předsednictva České unie karikaturistů vybírala vítěze z 63 vtipů.

Spolu s vyhlášením výsledků lednového kola se automaticky otevírá kolo únorové. Autoři můžou posílat do 20. února maximálně tři své vtipy na e-mailovou adresu vtipy@vhrsti.cz ve formátu JPEG. Název souboru musí obsahovat jméno autora a číslo obrázku („Novák-1.jpg“, „Novák-2.jpg“, „Novák-3.jpg“). Opět může jít o vtipy na jakékoliv téma, kreslené původně i za jiným než soutěžním účelem (zakázka pro klienta, vtip do časopisu apod.). Uvedená e-mailová adresa slouží pouze k posílání soutěžních vtipů. Máte-li jakékoliv dotazy, pište na vrabec@vhrsti.cz.

VHRSTI

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Historicky prvním vítězem národní soutěže o Vtip měsíce se stala legenda českého kresleného humoru

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy