Jana Semelková,  Knihy

Zloději lidí – hrůzný příběh, doufejme, že skutečně fiktivní

Robert Crais má nos na thrillery. A takový je i jeho román Zloději lidí. Příběh mladého páru, který se nešťastnou shodou okolností dostane do smrtelného nebezpečí je naprosto strhující. Jejich život visí na vlásku. Autor tvrdí, že jde o fikci. Věřme tomu! Jenže jeho příběh je vystaven natolik reálně, že vše, co se odehrává kolem obchodování s lidmi na hranicích USA a Mexika se mohlo doopravdy stát. Vždyť o podobných praktikách různých zločineckých gangů se dozvídáme dnes a denně v médiích. A neodehrávají se jen na území Severní Ameriky.

Krista a Jack se dostanou do potíží, když si vyjedou na noční vyjížďku do kalifornské pouště. Nečekají, že se může stát něco hrozného – vždyť se vypravili jen několik kilometrů od jejich poklidného městečka. Jenže zrovna na místě, kde se v noci ocitají, přepadne skupinu pašeráků lidí, co přivezli ilegální migranty do USA, banda únosců, kterým není nic svaté. K uneseným chudákům, kteří se vypravili za vidinou lepšího života pro sebe i své děti, se chovají jako ke zboží. Gang únosců udržuje zajatce při životě jen do té doby, dokud od jejich rodin mohou očekávat pravidelné malé výkupné. Dokud přicházejí peníze, unesení živoří, jakmile zdroj vyschne, umírají. Skvěle naplánovaný brutální a nelítostný byznys.

Kristina matka Nita Moralesová je přesvědčena, že dcera prostě jenom utekla z domu. A podivný telefonát, v němž ji žádá o peníze, považuje za hloupý způsob, jak vymámit prostředky k útěku se svým chlapcem. Přesto se obrátí na soukromého detektiva Elvise Coela. Chce, aby jí dceru přivedl zpátky domů.

Ani Elvis nepředpokládá, že se při pátrání dostane tak blízko smrti. Velmi záhy se však sám dostane do sítě organizovaného zločinu a stane se sám zajatcem. Jeho parťák Joe Pike naštěstí zasáhne včas a všechny tři osvobodí. Pro mnohé zajatce je však už pozdě… Zatraceně pozdě.

Robert Crais se přesně drží formy stavby dramatu. Drsně a stručně uvede čtenáře do děje a následně vrství jednotlivé motivy, rozvíjí je, aby v rychlém staccatu dospěl k rozuzlení. Je mistrem dialogů, znalcem prostředí a jeho popisy jsou dostatečně objasňující a především neunavující. Své hrdiny vykresluje zřetelně a snaží se odhalovat jejich dobré i stinné stránky. I když u banditů moc dobrých vlastností najít nelze. Výsledkem je drsný příběh, mistrně napsaný a rychle se čtoucí. Není třeba otálet, je třeba rychle vědět, jak to dopadne. Román na víkend. Robert Crais je zkrátka mistrem kriminálních románů.

„Dělal jsem, co jsem mohl, aby mi kniha vydržela na víkend,“ napsal jeden čtenář na web věnovaný Robertu Craisovi. „Kdybych se ale tolik nepřemáhal, hravě bych ji zhltnul za jediný den.“ To je naprosto přesné ohodnocení románu Zloději lidí. Četla jsem ho se stejnými pocity a dospěla k téměř identickému závěru.

Robert Crais se proslavil jako literární otec soukromého detektiva Elvise Colea a řadou úspěšných románů, v kterých tento hrdina vystupuje. Tento rodák z Louisiany s oblibou vypráví, jak se vlastně stal spisovatelem. Prý to má na svědomí brožované vydání Raymonda Chandlera, které v patnácti letech koupil z druhé ruky a přečetl jedním dechem. To zažehlo jeho celoživotní lásku k městu Los Angeles, k detektivkám a k psaní příběhů. Dalším vzorem mu byl údajně Ernest Hemingway.

Přesto jeho kariéra nezačala u knížek, ale u filmu. Pracoval v Hollywoodu na scénářích tak známých seriálů, jako jsou Cagneyová a Laceyová nebo Miami Vice. Za svou práci na seriálu Hill Street Blues (u nás známý jako Poldové z Hill Street) obdržel cenu Emmy. Později z filmového průmyslu odešel a zaměřil se na svůj sen stát se romanopiscem.

Dnes se jeho romány prodávají asi ve dvaačtyřiceti zemích světa, tři z jeho knih byly nominovány na Edgarovu cenu a v roce 2005 se stal držitelem ceny Ross Macdonald Literary Award. Podle jeho románu Rukojmí vznikl úspěšný film, v němž hlavní roli hrál Bruce Wilis.

Žije v horách Santa Moniky s jednou manželkou, třemi kočkami a mnoha tisíci knih.

Robert Crais: Zloději lidí

Nakladatelství Metafora, 2013

Překlad: Hana a Martin Sichingerovi

Zdroj foto: Metafora

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy