Knihy

Jen přes mou mrtvolu! Duchařský příběh pro děti.

Share

Kate Kliseová, M. Sarah Kliseová. U starého hřbitova 43. Jen přes mou mrtvolu. Albatros 2012

Bojíte se duchů? Pak nejspíš pro vás nebude vhodná knížka z řady U starého hřbitova 43. Ve Strašilově ve státě Illinois téměř před stoletím zemřela Olivie C. Spencerová, spisovatelka, která sic napsala řadu rukopisů, žádný se jí však nepodařilo publikovat. Po smrti se stala duchem.

Ve strašidelném domě bydlela s jedenáctiletým chlapcem, jehož rodiče ho kvůli kariéře opustili, a s Ignácem Protivou, žijícím autorem seriálu „Krotitelé duchů“. Společně tvoří duchařskou knihu. Nicméně jejich tvůrčí činnost je narušena panem Bramborou (alias Bramborákem, jak mu přezdívá naštvaná nehmotná Olivie C. Spencerová), jenž zavře oba žijící do ústavu. Jeho cílem je: zrušit Halloween.

Na ochranu dětí celého světa ruším tento rok Halloween,“ prohlásil pan Brambora v pořadu Bramborova poradna, „a vydávám celosvětový zákaz všech halloweenských aktivit. To zahrnuje koledování po sousedech, maškarní zábavy, a zejména vyprávění, psaní a čtení duchařských příběhů.

Duchařské příběhy škodí dětskému zdraví. A co je ještě horší, jsou počátkem všech nebezpečných činností a nápadů.

Zodpovědností nás, dospělých, je děti ochránit před duchařskými příběhy a před lidmi, kteří je píší.

Olivie se z nečekané návštěvy pana Brambory nadmíru vyděsila – její práh mohl překročit jen přes její mrtvolu. Ale to je přece stejně jedno – Vždyť Olivie je přece již duchem!

Předchozí díl – Smrt ti sluší.

Vtipné čtení pro děti je psáno netradiční formou. Skládá se z krátkých komiksových příběhů, jež propojují útržky z novin ze Strašilova a dopisy a rozhovory mezi všemi aktéry. Jen přes mou mrtvolu je lehkých nenáročným čtením plným poťouchlostí. Bavit se řadou U starého hřbitova 43 můžete nejen před Halloweenem.

Drobnou vadou na kráse jsou občasné překlepy.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy