Tipy na výlet

Je Halloween původně evropský nebo americký svátek? Nenechte se zmást…

Nechápete, proč máte slavit americký svátek? Odsuzujete všechny ty ksichtící se dýně a různé hrůzné postavičky? Jenže děti naopak Halloween strašně láká. Hlavně mít masku a chodit od domu k domu, jako to vidí v amerických filmech? Ale má tento svátek a s nimi spojené oslavy opravdu americký původ? Odpověď zní, ne!

S největší pravděpodobností dávný původ dnešního svátku vychází z Keltského konce léta, který spadal na 31. 10. a jmenoval se Samhain (pohanský nový rok).  Vznikl někdy kolem 5. stol. př. n. l.  Po přijetí slavnosti do křesťanství (1. stol. n. l.), byly symboly více chápány jako zlo, něco ďábelského. Za to v době Keltů, šlo spíše o svátek, kdy duchové mohli díky síle tohoto večera získat živé tělo posednutím. Ale živí lidé se pochopitelně bránili. Právě tím, že se převlékali do kostýmů a hlučně odrazovali duchy.  V původních názvech Hallowe´en (zkratka z angl. All hallow Day – Den všech posvěcených-svatých) nebo předvečer svátku Všech svatých vidíme již dnešní podobu.

U nás je již také snaha o oslavy tohoto svátku, ale spíše různými soutěžemi s dlabáním dýní, nejhezčí nebo nejstrašidelnější masku apod., oproti tradiční oslavě, kdy se děti převlečou do masek a obcházejí domy s heslem: Trick or treat! – Koledu nebo Vám něco provedu! (proto, kdo děti vyžene bez sladkostí, házejí jim na okna např. syrová vejce – což mimochodem k dnešním cenám vajec by u nás asi moc neprošlo…).

Do Ameriky se Halloween dostal až v 1. pol. 19. stol. právě díky přistěhovalým Irům!!! Ještě věříte, že jde o americký nesmysl? Nebojte se ho a klidně ho slavte, s dětmi nebo klidně i bez… Přece jen je to další příjemný důvod k oslavě, odpočinku a relaxaci.

V našich krajích se na zemřelé spíše vzpomíná 2. listopadu na Dušičky, kdy zapalujeme svíčky a chodíme za svými příbuznými a známými na hřbitovy, okrášlit jim jejich místo k věčnému spánku. Možná bychom, krom této návštěvy, mohli na příbuzné zavzpomínat i jinou formou. Zkuste si s rodinou prohlédnout staré fotografie, uvařit si oblíbené jídlo dotyčného. Zavzpomínat a připomenout si nějaké příhody. Určitě to ocení i mladší osazenstvo v rodině, které si na ně nemusí již ani pamatovat.

Kam za Halloweenem

Pokud se přece jenom letos rozhodnete „Halloween“ nebo „Předvečer všech svatých“ oslavit, ať sami nebo s dětmi, mohu vám doporučit např. Halloweenské odpoledne a večer ve středu 31. 10. od 15 h v Botanické zahradě v Praze, kde proběhne již osmý ročník setkání příšerek všech ras, pohlaví a věku s bohatým doprovodným programem. Nebo např. v Brněnské ZOO proběhne v sobotu 3. 11. od 14 h Strašidelné setkání, kde mimo jiné proběhne i soutěž o nejlepší masku.

A pokud se vám nikam nechce, ale máte už slavnostního ducha, mohli byste zkusit třeba nějakou „odreagovku“ např. on-line hru Halloweenské dýně, které skládáte tak trochu jako klasický Tetris. (musíte zde pospojovat alespoň tři dýně, pak vám zmizí a pokračujete ve hře). Pokud jste si vždy přáli vydlabat si nějakou tu dýni a dosud jste to nestihli nebo se neodvažujete, můžete si to zkusit zde Halloween simulator.

A jak jste oslavili, nebo se chystáte oslavit, tento svátek vy?

Autorka: Lucie Fusková

Zajímavý článek Lucie Fuskové můžete také nalézt zde.

Fotografie:
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy