Knihy,  Pro rodiče

Pojďte si s dětmi zazpívat a tvořit! V knížce jsou přiložená dvě CD.

Share

Jedna malá hvězdička
chtěla dolů z nebíčka.
Půjčila jí šaty víla,
jen aby je neskropila
první ranní rosička.

V knize Zpíváme a tvoříme s malými kolektiv autorek oslovuje nejmladší zpěváčky ve věku od pěti do devíti let. Je to v pořadí již třetí zpěvník, v němž naleznete přiložená dvě CD. Na prvním CD uslyšíte zpěv dětí a dospělých, na druhém pak hudební doprovody. Pokud si chcete doplnit sbírku, pak předchozí díly byly: Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími (2007) a Zpíváme  a nasloucháme hudbě s nejmenšími (2009).

Nejedná se však o klasický zpěvník. Vyjma notového zápisu a textu zde naleznete u každé písničky různé úkoly a hry. Děti se budou učit zákonitostem hudby, budou podněcovány k vlastnímu tvoření, kresbě a tanci.

V úvodu bude malým zpěváčkům vysvětleno a také si vyzkouší, co je to rytmická či melodická ozvěna, rytmická deklamace, motiv, rozšířený motiv a hudební věta, variace motivu, hudební perioda apod. Naučí se rozlišovat noty a pochopí rytmický vícehlas. Následně přijde podnět k vytváření vlastní melodie s vysvětlením tónového prostoru.

V druhé obsáhlejší části knížky již přicházejí na řadu konkrétní písničky s notovými zápisy a různými doplňujícími volnými úkoly. Děti se mohou podle tématu pohybovat (např. u písničky Šneček brečí si děti hrají na šneky, v písni Ježci děti dupou jako ježci apod.) nebo písničku znázornit pomocí obrázků. Trénují hlasovou přípravu i další tvořivé techniky.

S knížkou Zpíváme a tvoříme s malými děti spolu s rodiči, učiteli nebo kdekoliv v hudebně kreativním kroužku či rodinných centrech si mohou děti užít spoustu hudební a tvořivé zábavy. A navíc se naučí mnoho nového. Publikaci rovněž doporučuji jako vhodnou učební pomůcku pro malé talenty, které navštěvují ZUŠ.

Více o knize také zde.

Milena Raková, Ljuba Štíplová, Alena Tichá, Zpíváme a tvoříme s malými. Nakladatelství Edika ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy