Knihy,  Tipy na výlet

Léto končí, ale stále můžete jezdit na výlety. Zajímají vás technické památky?

Share

Léto pomalu končí, ale česká touha cestovatelská určitě nikoliv. Pokud hledáte další možnosti a nápady, jak zužitkovat volné chvilky, v nabídce je téma technických památek na území Čech.

Pokud chcete vyrazit, není potřeba jezdit pouze a jen do technického muzea. Po celé zemi se nachází řada zajímavých lokalit a domnívám se, že o mnohých nemáte ani tušení. A hodí se právě pro blížící se podzimní dny.

(Mě třeba více láká krajina posetá barevným listím než vysušené horké letní odpoledne. Ale k opadávání stromů a k poklesu teplot máme stále ještě daleko)

Hodně míst je dnes již opuštěných, chátrají a vytvářejí zvláštní torza, často sentimentálně zapadající do okolí. Výhodou je také v řadě případů žádné vstupné.

Krušné hory a Podkrušnohoří

Při železniční trati Krásný Jez – Nové Sedlo natrefíte na historické tunely, popraviště a viadukt. V Krušných horách se nachází rozpadající se uhelný sklad bývalé železářské huti, jejíž historie sahá až do roku 1597.

Do pekla vede cesta po zemi

A chcete-li do pekla, musíte nasměrovat svůj kompas směrem na Jáchymov.

Město Jáchymov patřilo od roku 1512, kdy zde započala ražba první štoly, do začátku 17. století k nejvýznamnějším střediskům těžby stříbra v Čechách. Doba jeho největší slávy v první polovině 16. století je pevně spojena s rodem Šliků, kteří zde i nechávali razit vlastní stříbrné mince. Jejich název „Thaler“, odvozený od německého jména města Joachimsthal, dodnes žije ve slově „tolar“ a zprostředkovaně i v názvu americké měny – dolaru. Jáchymov byl v té době druhým největším českým městem po Praze, postupně zde bylo provozováno kolem 900 důlních děl. (17)

Jáchymov má také hodně společného s radiologií a lázněmi. Obsadili ho Sověti a po druhé světové válce se jim odtud dodával uran. V dolech však pracovali nejprve němečtí zajatci a později političtí a kriminální vězni. Byli sužováni zimou, hladem, těžkou prací, radiací a brutalitou bachařů. A to až do roku 1961.

Opuštěný lom dnes pro motorkáře

Můžete postupovat po mnoha dolech a štolách či po zbytcích zapomenutých nevyužívaných železnic, jejichž kolejnice najednou kdesi v krajině končí. Téměř romantickým průzkumem – někdy i s baterkou v ruce – může být sledování stop po zrcadlárně z 18. století, založené Josefem Kinským, jež se nachází v údolí Svitávky mezi Lindavou a Zákupy. Sestoupit lze také do podzemí skály s mnoha bočními vchody a zatáčkami, kde se těžil písek pro sklárny. Blízko jsou také Pusté kostely, což je také podzemní lom s dřívější těžbou písku. Největší podzemní lom byl využíván i za druhé světové války k výrobě leteckých kanonů. Dnes je v něm stylový motorkářský klub s barem.

Pekelný jícen

Tak se nazývá průrva v Loučnici, umělý tunel, vytesaný v pískovcové skále. Tunelů je zde ve skalách však více, dokonce i s jednou falešnou jeskyní.

Liberecko

Pro fanoušky technických památek je velkou výzvou Liberec se svým IQ parkem, vysílačem na Ještědu, se starými kolejnicemi vloženými do dlažby, které neodpovídají dnešnímu rozchodu a byly nahrazeny pro běžné účely novými a dalšími lákadly.

Východní Čechy

Můžete vyrazit za vodní elektrárnou do Hradce Králové, projít se parkem s dětskou železnicí, či pěšky nebo na loďce procestovat velmi oblíbený Opatovický kanál. Pardubice přitahují mimo jiné také Wintermitzovy mlýny. Nedaleký Letohrad nabízí muzeum řemesel. A vybírat můžete i z dalších oblastí.

Plzeňsko

Plzeňsko je poseto nespočtem technických památek. Týkají se například našeho národního moku: jsou to exkurze do pivovarů, pivovarské muzeum, ale i plzeňské historické podzemí. Nedaleko Plzně se nachází air park. V jihozápadních Čechách se můžete se podívat do zlatých dolů nebo na vodní elektrárnu, nahlédnout do chlebové pece či se seznámit s nejkratší mezinárodní železnicí na světě.

Jižní Čechy

V Jižních Čechách na vás čeká Lannova loděnice, Hardtmuthův Koh-I-noor, exkurze do budějovického Budvaru, cesty do podzemí či Žďákovský silniční most přes Orlickou přehradu. Grafitové doly, vodní nádrže nebo skokanský můstek.

Je toho mnoho a ještě více.

Kam za technickými památkami: Čechy nabízí detailní historické i soudobé popisy, fotografie a zajímavé komentáře na více jak 150 stranách. Některá místa jsou pro běžné turisty nepřístupná a možnost prohlédnout si je máte pouze v této knížce. Až procestujete všechna muzea, vodní i větrné mlýny, elektrárny, mosty, železniční tratě, vojenskou a leteckou techniku, přehrady a další technické zajímavosti na území Čech, můžete pokračovat dále – Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy