Knihy

Recenze: Téměř bez šance, kniha pro opravdové milovníky detektivek.

Share

J. R. Robb, Téměř bez šance, nakladatelství AlPress, edice Klokan, 2012.

Milovníci detektivek budou touto knihou J. R. Robb (vlastním jménem Nora Roberts), Téměř bez šance, skutečně nadšeni. Pozor nezaměňujte se stejnojmenným filmem z roku 1999, který nemá s tímto příběhem vůbec nic společného!

Děj knihy vás přitáhne svým dramatickým spádem – nejedná se o žádný suchopárný popis policejní rutiny, ale o napínavé čtení o policejní korupci, vraždách a životu ohrožujícím nebezpečí také ve vlastních řadách.

Vedle detektivní práce hlavní hrdinky se do příběhu prolíná její soukromý život, vztah s manželem Roarkem, jenž jen na ženu vždy milý, pozorný a dokáže ji v pravou chvíli povzbudit. Na druhou stranu čtete o strašném životě drogově závislých, cítíte zápach plísně a zatuchlý smrad. Ale v přeneseném slova smyslu se tento smrad táhne až do policejní budovy.

Detektiv Eva Dallasová se svou novou partnerkou Peabodyovou začínají řešit zdánlivě obyčejný a nesmyslný zločin. Majitel obchůdku byl zabit třemi narkomany. Nekradli zde poprvé, ale pokaždé se podařilo panu Ochimu ty mladíky vyhnat. Tentokrát přišli s vlastnoručně vyrobenou zbraní. Byli tak sjetí, že vůbec nevěděli, co dělají. A ani si to po té nepamatovali. Cpali si kapsy sladkostmi a smáli se a po té muže, který jim chtěl znovu zabránit v zločinu, zabili.

Nebezpečí drogového podsvětí však překračuje své hranice až do policejních řad. Je to právě Peabodyová, jež náhodou ve sprše v tělocvičně vyslechne rozhovor, který neměl nikdo slyšet. Reneé Obermanová se se svým podřízeným z protidrogového oddělení domlouvala, jak získat ještě více peněz ze zabavených drog a zbavit se nežádoucích osob.

Doposud ani Eva Dallasová ani Peabodyová netušily, jak nebezpečného hráče mají ve svých řadách. A s každou další minutou je nejen jejich život více v ohrožení. Proti nim stojí žena s nevinnou tváří a důvěryhodným jménem; dcera vysloužilého vysoce postaveného policejního důstojníka. Obermanová nemusí nic dokazovat, zdědila čest a důstojnost svého otce. Každý na ni hledí s respektem. Jak mohou Dallasová a Peabodyová dokázat, že právě Obermanová  může za řadu mrtvých a – jak se zdá, je hlavou chobotnice policejní korupce?

K této výborné detektivce mám pouze jednu výhradu – obálka knihy. Působí naivním dojmem z edice levných romantických příběhů, který si tato kniha vůbec nezaslouží.

Nora Roberts je velmi plodnou americkou spisovatelkou, napsala přes 200 romantických románů. Pod pseudonymem JD Robb se věnuje detektivnímu žánru. Vydává také pod jménem Jill March. Oficiální stránky spisovatelky Nory Roberts jsou zde.

KJARA

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy