Knihy

Hravá angličtina pro malé děti s obrázkovým slovníkem.

Obrázkový slovníček – Angličtina pro děti, více než 1111 slovíček. Nakladatelství Fragment. 2012.

Cizí jazyky jsou v dnešní době velmi důležité a k nejčastěji používaným, s nímž se lze domluvit po celém světě, je angličtina. Děti se ji učí na některých školách od třetí či dokonce od první třídy. Existují také specializované mateřské školy s výukou angličtiny nebo s přidruženými kroužky. Někteří rodiče zapisují své ratolesti do jazykových kroužků, v nejednom případě již od třetího měsíce jejich věku.

Ponechám na uvážení rodičů, která věková hranice je z jejich pohledu ideální, nicméně i pro malé děti dnes existuje řada přitažlivých učebnic a pomůcek pro jazykové zdokonalení.

Oblíbené bývají obrázkové slovníky. A to hned z několika důvodů. Předně učení se slovíček není žádná nuda, obrázky jsou hezky barevně a často i vtipně vyvedené. Jsou u nich popisky jak v češtině, v angličtině, tak výslovnost. Motivují k výuce i velmi malé děti: s takovým slovníčkem uspějete i u dvouletého dítěte, které si tak může rozvíjet svou zásobu obojetně. Jednak v českém jazyce – učí se nové pojmy, které vidí na obrázku, snadno si je zapamatuje, a spolu k tomu může dodávat i anglický ekvivalent.

Vřele doporučuji tuto kombinaci v co nejranějším věku. Dětem to připadá přirozené. Jako si lze snadno zapamatovat česká spojení – např. Míša Kulička, kočička Míca, malý dům, velký pes apod. Stejně tak lze ukazovat na obrázky a říkat slon elephant, klokan kangaroo a tak dále. Můžeme jen dětem závidět jejich rychlou schopnost si tyto nové jevy zapamatovat. Nejsou ještě zatížené a „otrávené“ ze školních lavic a užívají si této formy učení jako zábavné hry. Po pár minutách procvičování zvířátek ze stránky, můžete i vynechat český ekvivalent a nechat si najít „monkey“. S jistotou – stejně jako jsou mistři v pexesu – rychle najde k cizímu slovíčku správný obrázek.

Podle věku pochopitelně volíme adekvátní obrázky. Není potřeba ve dvou letech pilovat všech 1111 slovíček a slovníček lze uplatňovat po celé období předškolního věku, ale i několik let po té, jakmile děti nastoupí do školy. Publikace je volným hravým vstupem do světa angličtiny, se kterou se budou děti postupem času blížeji seznamovat. Pochopitelně učení více prospívá další kombinace např. jazykového kurzu, ale bohatě postačí některé krátké písničky, příběhy a leckde snadno dohledatelné a volné na internetu (např. YouTube, BBC apod.).

Zábavnou formou je učení vždy hrou a má efektivní výsledky.

První vydání 2011.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy