inspirace z kuchyně,  MB,  Recepty,  Soňa Rivera

Tvaroh zvítězil na plné čáře. Podívejte se na souboj. A jak vám chutnají ovocné knedlíky?

Sezóna jahod končí. Nebylo to ale nádherné? Voňavé červené ovoce výborné chuti, zdravé a po kuchařské stránce plné inspirací. Komu by nechutnali?

O jahodách jsme například mluvili zde: Jahodový koláč s mascarpone – potěšte své smysly… a zde Vypadají jako jahody, chutnají jako ananas – ananasové jahody

Osobně si myslím, že jedním z nejchutnějších „jahodových“ pokrmů patří klasické jahodové knedlíky. Samozřejmě těsto lze vyplnit i jiným ovocem, fantazii se meze nekladou.

Před nedávnem jsme také na webu vystavili anketu, ve které měli čtenáři rozhodnout ve výzvě brambory versus tvaroh, která z těchto surovin je lepší v ovocných knedlíkách. Ještě donedávna jsem si byla jistá v kramflecích, dokud jsem nenavštívila jednu úžasnou rodinku, kde babička, již v opravdu požehnaném věku (však už měla i několik pravnoučat!), nedala dopustit na ovocné knedlíky z bramborového těsta. Nemohla si je vynachválit a nechce měnit za tvarohové. Důvod? Těsto není tak mazlavé a chutí nepřebíjí ovoce. Vychutnáte si tak dvě složky oddělené od sebe a váš chuťový zážitek je tím pestřejší. Navíc je na něho zvyklá už od svého dětství, kdy brambor měli dostatek, ale tvaroh byl místy luxusem.

A skutečně chutnaly výborně! Jenže, eh, já jsem vyrostla na tvarohových.

Jahody chutnají asi každému…

Výsledky miniankety také ukázaly, že 69 % čtenářů preferuje ovocné knedlíky na tvarohovém základě. Bramborovým dává přednost 5 % a 26 % čtenářů je jedno, zdali budou tvarohové nebo bramborové, chutnají jim oboje.

Možná ti, co preferují tvarohové, to cítí jako já – tvaroh je jemný a spolu s jemností tepelně zpracovaného ovoce tak lépe „klouže“ do krku. V našich podmínkách, kde se průmyslově nepěstují sladké brambory, tvaroh sám o sobě asociuje se sladkým jídlem. Prostě mám pocit, že tvarohové knedlíky jsou „šťavnatější“ a „plnější chuti“ než bramborové.

Ale myslím si, že nejúčinnější je ta poslední složka, kterou zmínila také ta úžasná paní: dětství. To, co dětem vaří jejich maminka, se spolu s dalšími krásnými zážitky z dětství tak nějak vryje do podvědomí. Je to spojeno s láskou, pohodou, radostí ze života (i když někdy maminky musí opravdu čarovat, aby bylo co na stůl. Ono, když se nestihne dojít na nákup a ty děti pořád skuhrají hlady, tak nastupují mamčina kouzla, která nikdy nezklamou). Když pak ten človíček vyroste, zkouší nové věci, ale ty mamčiny nějak zůstanou v srdci jako ty nejlepší. Není to pravidlem, nicméně, už jste také někdy doma slyšeli manželova slova: „ale maminka do té polívky dávala petrželku… ale maminka to vařila jinak….“ 😉

Gratulace tvarohu a můžeme si pochutnat na:

 

Tvarohové knedlíky s jahodami

Suroviny:
1 kostka tvarohu
hladká mouka (o něco větší hromádka, než je tvarohu)
1 vejce
špetka soli

Na podávání:
máslo
1 vanička tvarohu
moučkový cukr

Všechny suroviny dáme na vál a hnětením zpracujeme hladké tužší těsto. Pokud je těsto příliš měkké, přidáme mouku, pokud je příliš tuhé, můžeme přidat trochu studené vody. Vyválíme tenkou placku, nakrájíme na čtverce a naplníme ovocem. Knedlíky pečlivě uzavřeme, aby nevytékala šťáva z ovoce, a vkládáme do vroucí vody. Vaříme dle velikosti knedlíků přibližně 10 minut (tato doba varu odpovídá velikosti knedlíku s 1 velkou nebo 2-3 malými jahodami, s půlkou jablka apod.).
Po dovaření je vyndáme do hrnce s rozpuštěným máslem a lehce promícháme, aby se omastily a neslepily.

Podáváme polité máslem, ozdobené našlehaným oslazeným tvarohem a posypané moučkovým cukrem.
Jiné varianty jsou např.: se strouhaným tvarohem a cukrem, se zakysanou smetanou a cukrem, se skořicovým cukrem – výběr dle vaší chuti a použitého ovoce.

Dobrou chuť!

Text: MB, foto+recept Soňa

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy