Glosy

Mexiko: Mluvil na twitteru o smrti svého předchůdce. A vrtulník se po té zřítil i s ním.

Mexický prezident Felipe Calderon truchlí nad ztrátou svého ministra vnitra, José Francisca Blake Mora, který tento pátek zemřel při havárii vrtulníku. Jeho smrt a údajná nehoda se stále vyšetřuje.

Populární ministr vnitra nebyl totiž jen pouhou vládní loutkou, ale významnou osobností bojující proti drogovým kartelům.

Podle oficiální zprávy mexického prezidenta zatím není známa příčina havárie. Trosky leží na jih od hlavního města.

Pochopitelně spekulace ohledně msty drogového podsvětí jsou nabíledni.

A navíc se nabízí srovnání s rokem 2008, kdy byl při srážce letadla rovněž zabit tehdejší ministr vnitra. Stalo se tak to v luxusní čtvrti hlavního města. A později bylo zjištěno, že nehodu způsobily turbulence.

Ironií osudu je, že na Twitteru se Blake Mora ve své poslední zprávě právě zmiňuje o této havárii z listopadu 2008 a o smrti tehdejšího ministra vnitra. Hrátky s osudem? Využil někdo této hořké spojitosti na znamení toho, že drogové kartely jsou vždy navrchu a nezničitelné?

V aktuální nehodě kromě ministra vnitra byl zabit mimo jiné rovněž Felipe Zamora, jenž měl na starosti právní otázky a lidská práva, a Jose Alfredo Garcia z ministerské tiskové kanceláře.

Celkem zahynulo devět lidí, sedm cestujících a dva členové posádky.

Blake Mora byl do své funkce jmenován v červenci 2010. Bojoval proti drogovým kartelům, které podle jeho slov již způsobily ztrátu tisíce životů.

Blake Mora po sobě zanechal manželku a dvě děti. Vdovu již prezident osobně navštívil.

Byl velmi blízký Felipe Calderonovi a před jeho kandidaturou mu vedl jeho prezidentskou kampaň.

Zřícený vrtulník je francouzské výroby – THP06 Super Puma – z roku 1987.

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy