Glosy

Skandál s hackováním telefonů pokračuje

James a Rupert Murdoch svědčí před výborem

Britský skandál s odposlechy pokračuje. Tentokrát je nařčena firma Ruperta Murdocha, News International, že záměrně blokuje vyšetřování trestných činů ohledně hackingu z News of the World.

Rupert a James Murdoch museli svědčit před výborem kultury, médií a sportu. K vědomému maření vyšetřování mělo dojít už v letech 2005-2006. Policie tehdy selhala a nebyla schopna se prodrat obrovským množstvím materiálu, aby identifikovala další osoby, které způsobily hacking na telefony, a jejich oběti. Na světlo vychází uplácení policistů, překrucování výpovědí. Nad News International a zejména News of the World visí pořádně ostrý Damoklův meč. Jedná se o vážné trestné činy, za které hrozí mnohým „aktivním“ novinářům a vedení, kteří takto překračovali legální hranice (a i hranice lidské důstojnosti a soukromí), několikaleté vězení. Špína padá i na předsedu vlády, který patří k přátelům rodiny Rebekah Brooks. Navíc v září vyšel článek v New York Times, ve kterém se tvrdilo, že předseda vlády si byl vědom nelegální praxe, redigované News of the World.

V souvislosti se skandálem padají i hlavy na straně policie. Rezignoval metropolitní policejní komisař sir Paul Stephenson a jeho bývalý asistent John Yates a někteří další.

O co se vlastně jedná?

Bulvární magazín News of the World praktikoval hackování telefonů známých a významných osobností, včetně poslanců. Soukromé zprávy a hovory využíval ve svůj prospěch, ale rovněž podle nařčení pozměňoval některé zprávy na mobilech, a tím třeba mařil vyšetřování – viz například případ ztracené dívky, která byla později zavražděna. K získávání některých informací také uplácel policisty.

Více též zde

 

Zdroj: Guardian

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Skandál s hackováním telefonů pokračuje
Skándály po anglicku – Rebekah Brooks a další podezřelí z hackingu a odposlechů
Japonci prodávají radioaktivní hovězí
Svět žádá Irán o propuštění nespravedlivě zatčených žen
Irán nemilosrdně trestá vše, co zavání Západem
Když se boří náckům ideály…
USA: Zákon na ochranu dětí se obrátil proti matkám
Jaké změny čekají malé britské školáky?
Americkou ekonomikou otřásá vysoká nezaměstnanost
Američtí učitelé pozměňovali studentům testy
Byznys s erotickými hračkami v Číně roste
Michele Hansonová: Nechte na pokoji squattery, Romy a bezdomovce!
Masový hrob odhalil brutální masakr Vikingů.
dTest varuje: Výrobci jogurtů uvádějí neprokázaná tvrzení
Rudější než rudá. Aneb jak se slaví 90 let od založení strany v Číně.
Řidičky v Saúdské Arábii? Trestuhodný čin!
Odhalený plakát Dva a půl chlapa
Odhalený plakát Dva a půl chlapa – rozcestník
Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy