Glosy,  Ženy

USA: Zákon na ochranu dětí se obrátil proti matkám

 

Před nedávnem nás šokovala zpráva o trestech na ženách ve Spojených státech, jejichž těhotenství nebylo zrovna šťastné. Například Rennie Gibbsová patří k těm ženám, které čelí obvinění z vraždy za smrt svého nenarozeného dítěte. Gibbsová otěhotněla v patnácti letech, ale předčasně porodila v prosinci 2006 mrtvé dítě ve 36. týdnu těhotenství. Problém nastal, až když státní zástupci zjistili, že Gibbsová je narkomanka. Brala kokain.

Nezletilá narkomanka předčasně porodila mrtvé dítě

 

Gibbsové nyní hrozí doživotní vězení. Nejsou sice nikde žádné důkazy, zdali smrt dítěte a předčasný porod souvisely s drogami, přesto se ve státě Mississippi nevyhne soudnímu procesu. V Mississippi je zatím první ženou obviněnou právě za těchto okolností. Ale rozhodně není jedinou ani první v celých Spojených státech.

Na jejich obranu se staví skupina žen, která bojuje za práva těhotných a odmítá připustit, že by měly být kvalifikovány jako vražedkyně.

 

Ze zármutku se pokusila o sebevraždu

Bei Bei Shuai

Bei Bei Shuai (34) je další ženou, která strávila poslední tři měsíce ve vězeňské cele v Indianapolis kvůli obvinění z vraždy svého dítěte. Pyká za svůj emotivní kolaps, kdy se pokusila 23. prosince spáchat sebevraždu, protože ji opustil její přítel.

Navzdory požití jedu na krysy, Shuai přežila. Byla převezena do nemocnice, kde také bylo zjištěno, že je ve 33. týdnu těhotenství. A bohužel také předčasně o týden později porodila nedonošené dítě, které o další čtyři dny zemřelo. V březnu tohoto roku byla Shuai obviněna z vraždy a musela zůstat ve vazbě bez nároku na kauci.

 

Chtěla i postižené dítě, ale je souzena za vraždu

Amanda Kimbroughová

V Alabamě bylo zahájeno alespoň čtyřicet případů s ženami kvůli zákonu o „chemickém ohrožení“. Kvůli ochraně dětí by v roce 2006 navržen tento sporný zákon, k jehož návrhu vedl precedent rodičů narkomanů, kteří ohrožovali své děti výpary při domácím vaření pervitinu.

Je sporné, na kolik je zákon spravedlivý, někdy může však ublížit ještě více. Například případ Amandy Kimbroughové, rovněž obviněné z vraždy svého dítěte. Když byla těhotná, lékaři jí oznámili, že její dítě nejspíš trpí Downovým syndromem. Po zralé úvaze jí navrhli, aby sama zvážila ukončení těhotenství. Amanda to odmítla. I když si chtěla ponechat postižené dítě, osud jí stejně nepřál. V dubnu 2008 předčasně porodila císařským řezem. Dítě zemřelo 19 minut po narození. Sotva se mohly rány na srdci zahojit, přišlo o šest měsíců později obvinění a zatčení z „chemického ohrožení“. Podnětem prý bylo, že brala v těhotenství nebezpečné léky. Ona to však popírá.

Amanda Kimbroughová se zlomila podruhé. Nemá dítě a má cejch vražedkyně. Nyní čeká na odvolací soud. V případě, že ji však soud uzná vinnou, může jít na deset let do vězení. Doma má další děti. Brání se. „Říkají, že jsem zločinec, co na to mám říct? Já jsem dobrá matka.“

 

Netrestejte ženy za smrt jejich dětí!

Lynn Paltrowá, druhá zleva

Proti zatýkání a podrobování se „opravdu krutým zákonům“ stojí například Lynn Paltrowová, známá z kampaně NAPW (Národní podpora pro těhotné). Na jedné straně je tu právo na potrat, na druhé straně, když žena – podle žalobců záměrně – přijde o nedonošené dítě, je překvalifikována za vražedkyni.

„Jestli není zločin, že matka záměrně ukončí těhotenství, jak může být zločinem, když ona to udělá neúmyslně, ať už tím, že vzala drogy nebo kouřila nebo cokoliv dalšího,” řekl Robert McDuff, právník v občanskoprávních sporech.

McDuff řekl Guardianu, že doufá, že trestní stíhání Gibbsové bylo ojedinělým případem. “Doufám, že to není trendem, který se chystá zavírat (ženy). Zažalovat ženu za vraždu kvůli něčemu, co ona udělala během těhotenství, je skutečně bezprecedentní a zcela extrémní. ”

Asi sedmdesát organizací po celé Americe se spojilo, aby podpořilo Gibbsovou. Protestují proti takovému zacházení. Největším utrpením pro ženu je už narození mrtvého dítěte. Další trest je šílenství.

Psychologové také říkají, že Gibbsová nebrala kokain proto, že by chtěla poškodit plod nebo ho zabít, ale proto, aby „uspokojila akutní psychické a fyzické potřeby konkrétní látkou.“

Organizace bojující za práva těchto žen křičí, že zákon na ochranu nenarozeného dítěte co do „chemického ohrožení“ je kontraproduktivní. Jestliže budou stíhány ženy a dívky za to, že pokračují v těhotenství i přes svou drogovou závislost, pak by měly být nuceny ukončit těhotenství potratem, aby se tak v budoucnu mohly vyhnout trestní sankci za vraždu pro předčasně narozené mrtvé dítě nebo dítě, které v důsledku předčasného narození v souvislosti s chemickým ohrožením brzy po porodu zemře.

Ve Spojených státech tento nový zákon zavedlo nejméně 38 států. Dobrá myšlenka ochrany ženy a jejich nenarozeného dítěte – třeba před hrubým násilím mužského partnera – se obrátila proti ženám. Jedním z prvních států, kteří zavedly tento zákon, byla Jižní Karolína. A byl zde skutečně potrestán jen jeden jediný muž, který napadl těhotnou ženu. Ale zato bylo zatčeno asi 300 žen, které byly zodpovědné za své činy v průběhu těhotenství.

 

 

Zdroj: Guardian/Voiceofdetroit

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy