Knihy

Počítačový démon, detektivka pro dnešní dětskou “počítačovou” generaci.

Share

Thomas Brezina, Počítačový démon. Albatros 2012

Patti, Dominik, Erik a Tina jsou přátelé, kteří spolu díky zapeklitému případu, plnému záhad, tajemství a značně podivných okolností, vytvořili detektivní „Čtyřku“.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Starší ročníky si vzpomenou na dětskou detektivní knížku se žlutým obalem od Ericha Kästnera, Emil a detektivové. V podobném duchu pro současné dětské čtenáře je psán Počítačový démon.

Erik si konečně našetřil peníze na nový computer. Chtěl by přesně takový, který by splňoval jeho veškeré požadavky. Jako pomocníka při výběru v prodejně Gerryho Notanuna si vybral kamaráda Dominika. Už za dveřmi obchodu jsou však nejistí. Je tu šero, nikde živáčka.

A najednou zaslechnou podivné rány. Co se to děje?! Zčistajasna kolem nich proběhne podivný muž a pak se teprve objeví Gerry. S modřinami. Tváří se jako by nic a místo původně vybraného počítače nabízí Erikovi extra výhodnou nabídku.

Na první pohled značně luxusně vypadají přístroj a ještě za poloviční cenu? Erik váhá, ale Gerry mu říká, že se jedná o reklamní akci, a Dominik mu ho také doporučí.

Erik se ohlédl do zpustlé zahrady. Křoví mu bránilo ve výhledu na druhou stranu ulice, kde auto zastavilo. Zaskřípání zahradní branky však prozradilo, že se někdo blíží. Erik vzal nohy na ramena. Pro dnešek měl všeho dost. (37)

Doma, když počítač zapojí, ho nejprve překvapí červeně blikající kontrolka. To je ovšem jen taková počáteční drobnost. To horší, ba děsivější, má teprve přijít. V počítači jako by žila neznámá bytost, která mu nařizuje, co má dělat. Nepotřebuje lidský zásah, nepotřebuje cizí prsty na klávesnici, tenhle démon není žádné strašidýlko pro „mrňata“.

Co je vůbec zač? A proč byl ve skutečnosti počítač tak levný? Kdo byl onen neznámý muž v obchodě? Existují i další podobné přístroje? K čemu ve skutečnosti slouží? Jedná se o zanedbatelnou záležitost nebo není nakonec ohroženo celé lidstvo?

Nakonec dnes má doma počítač téměř každý…

Knížka je psaná pro současnou mládež, která tráví (mnohdy proti libosti svých rodičů) příliš času u počítače. Vědí o něm mnoho, často mnohem více než jejich “mamka a taťka”. Mohou se s knížkou trochu „bát“, být v napětí a spolu se „Čtyřkou“ vyřešit onu zapeklitou záhadu.

Knížkou to ale nekončí. V závěru publikace je uvedena webová adresa detektivního klubu Čtyřky, na níž se nachází hádanky a triky pro malé detektivy. Internetová adresa je nabízena v několika jazycích (němčině, angličtině, italštině atd.), v češtině však ne, ale google chrome ji docela obstojně umí přeložit. Je potřeba se přihlásit bez diakritiky a pak se můžete dočíst mistrovu otázku, co je to kryptografie, jak zmást a nenechat za sebou stopy a další detektivní triky. Nevýhodou je, že při registraci stránky je vyžadována vaše přesná adresa, nejspíš z důvodu, že Klub je součástí e-shopu a propagace Ravensburgeru, který zahrnuje mimo jiné zboží, hry a zážitky pro děti.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy