Knihy,  MB

Další pokračování brilantní detektivky pro mladší čtenářky! Holky na stopě… broukům…

Barbara Wendelkenová, Odhalené tajemství. Nakladatelství Fragment, 2012.

Odhalené tajemství volně předchází dílu s názvem Vážné podezření, jedné z nejlepších detektivek pro malé slečny (ne-li vůbec nejlepší).

Jistě uznáte, že většina z nás radostí neposkočí, když spatří, jak po parketách přebíhá šváb. Nejenže je nevítaným hostem, ale dokonce se ho štítíme. Patricie je však jiná: zbožňuje veškerý hmyz, pavoukovce a uchvácena je i nad dalšími neobvyklými zvířátky. Chtěla by sama jednou objevit dosud neznámé členovce nebo dokonce i hada. Když musí jet spolu se svou sestrou Petrou za babičkou do vily Marmelády, zabalí si – navzdory tomu, že děti mají podzimní prázdniny – řadu knih a slovníků o těchto malých potvůrkách.

Náš dům se samozřejmě nejmenuje vila Marmeláda. To jméno jsem si vymyslela, protože dům dříve patřil bohatému majiteli továrny na marmeládu. Jednoho dne ho ale vaření marmelády přestalo bavit. Prodal dům i s továrnou mým prarodičům a vycestoval se svou rodinou do Ameriky. Budovu, ve které se tenkrát vařila marmeláda, využívá teď můj děda jako dílnu a kurník. Když jsem byla ještě malá, zkoušela jsem tam hledat sklenice s marmeládou, ale marně. Jednou jsem tam našla balíček etiket. Bylo na nich napsáno zdobeným písmem Ferdova malinová marmeláda. Moc ráda je používám jako záložky do knih. (10-11)

Její zálibě nikdo nerozumí a každý si přeje, aby žádný tvor z řady obrázků, do nichž Patricie tak nadšeně nahlíží, se neobjevil nikde v jejich blízkosti. Ale jsou tu všude kolem nás. A Patricie má dostatek trpělivosti hledat, najít a zdokumentovat.

Babička je citlivá na pořádek, který udržuje ve svém penzionu. Ještě to tak – aby zde napochodovali nějací brouci! Co by tomu řekli hosté? Kdo by se chtěl do takových pokojů ubytovat?

Jenže ouha, nějací neznámí obrovský velmi rychlí broučkové se v naklizené Marmeládě nakonec objevili. Ať Patricie nahlížela do knih, jak chtěla, nikde ten druh nemohla najít. Kde se tu vzali? Jsou to snad mutanti, jak si myslí dědeček? Pocházejí z exotických krajin? Přinesl je s sebou snad nějaký host? A proč by to dělal?

Sestřenice, Lucka a Patricie, které se na začátku příběhu neměly zrovna moc v lásce, se pro záchranu Marmelády spojí, aby tuto záhadu rozluštily. Najde se logické odůvodnění s brilantním usvědčením pachatele, které povede ke krásnému přátelství. Lucka a Patricie se od té doby nazývají cukrové sestry podle čínského zvyku milujících sestřenic.

Znovu živě dobře vypracovaný příběh z vesnického prostředí, kde si děti umí báječně užívat své dny. Souvislosti a nové podněty, které přicházejí, je učí a rozšiřují jim obzory. Příběh je psán z pohledu Lucie i Patricie. Stránky na sebe navazují, jak je vnímá každá ze sestřenic. A aby se to čtenářkám nepletlo, jsou od sebe odlišené jiným fontem písma. Takže takhle se vždy dozvíte, jak na danou věc pohlíží vlastníma očima každá z dívek.

Vřele doporučuji každé důvtipné školačce.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy