Share

Akademiekvality.cz_FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM 600

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:

  • 250 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • hrst polníčku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 40 g slaniny
  • snítka kopru
  • sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • lžíce nasekaného kopru

 

POSTUP:

  1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
  3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
  4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
  5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
  6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
  7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
  8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
  9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
  10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
  11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
  12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

Akademiekvality.cz_ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU 600

INGREDIENCE:

  • 2 menší brambory
  • 6 vajec
  • 6 cherry rajčátek
  • ½ jarní cibulky
  • 20 g slaniny
  • 4 plátky sýra
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
  2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
  3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
  4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
  5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
  6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

 

 

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

Akademiekvality.cz_DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK_1 600

INGREDIENCE:

  • 600 ml 30% smetany
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce cukru
  • borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:

  1. 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
  2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
  3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
  4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
  5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
  6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
  7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
  8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
  9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Akademiekvality.cz_LAHODNÁ VAJEČNÁ POMAZÁNKA_1 600

INGREDIENCE:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
  3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
  4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
  5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz

Tiskové zprávy

Jezte zdravě s Fitrecepty

Rádi byste ozvláštnili svůj jídelníček novými recepty a navíc přidali i něco zdravějšího? S novou kuchařkou Jíme zdravě zjistíte, že tzv ...
Pokračujte ve čtení
pudink náhled

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce 3 lžíce octa INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších ...
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny ...
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno ...
Pokračujte ve čtení
Kuchařka ze vsi

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016 Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI ...
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl? Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče

Francouzské koláče na podzimní stůl Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutná klasické pochoutky v nejeden letní večer. Drůbežářský závod ...
Pokračujte ve čtení

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i ...
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od ...
Pokračujte ve čtení