Share

Akademiekvality.cz_FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM 600

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:

  • 250 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • hrst polníčku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 40 g slaniny
  • snítka kopru
  • sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • lžíce nasekaného kopru

 

POSTUP:

  1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
  3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
  4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
  5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
  6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
  7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
  8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
  9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
  10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
  11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
  12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

Akademiekvality.cz_ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU 600

INGREDIENCE:

  • 2 menší brambory
  • 6 vajec
  • 6 cherry rajčátek
  • ½ jarní cibulky
  • 20 g slaniny
  • 4 plátky sýra
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
  2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
  3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
  4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
  5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
  6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

 

 

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

Akademiekvality.cz_DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK_1 600

INGREDIENCE:

  • 600 ml 30% smetany
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce cukru
  • borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:

  1. 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
  2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
  3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
  4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
  5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
  6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
  7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
  8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
  9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Akademiekvality.cz_LAHODNÁ VAJEČNÁ POMAZÁNKA_1 600

INGREDIENCE:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
  3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
  4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
  5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz

Tiskové zprávy

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je ...
Pokračujte ve čtení

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil ...
Pokračujte ve čtení

Doreen Virtue: Andělské karty pro děti

Je to jako ponořit se na chvíli do dětské nevinnosti, do průzračnosti lásky a… Ach, už cítíte tu křehkost okamžiku ...
Pokračujte ve čtení

Pět mantinelů, mezi kterými ukoučujete každou situaci

Víte, co vás čeká, když svůj život vložíte do rukou profesionálnímu koučovi? Pod roušku těchto tajemství a základů dobrého sebeřízení ...
Pokračujte ve čtení

David Frej: Stravou proti zánětu

David Frej nám napsal parádních 135 receptů! Tématiku protizánětlivé stravy už probírá ve svých předchozích knihách, takže nám je už ...
Pokračujte ve čtení

Život je právo, ne povinnost

První premiérou v roce 2018 v Městském divadle Mladá Boleslav bude inscenace Teď mě zabij, současného kanadského dramatika Brada Frasera. Režie se ...
Pokračujte ve čtení