Share

Akademiekvality.cz_FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM 600

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:

  • 250 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • hrst polníčku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 40 g slaniny
  • snítka kopru
  • sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • lžíce nasekaného kopru

 

POSTUP:

  1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
  3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
  4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
  5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
  6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
  7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
  8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
  9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
  10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
  11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
  12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

Akademiekvality.cz_ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU 600

INGREDIENCE:

  • 2 menší brambory
  • 6 vajec
  • 6 cherry rajčátek
  • ½ jarní cibulky
  • 20 g slaniny
  • 4 plátky sýra
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
  2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
  3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
  4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
  5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
  6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

 

 

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

Akademiekvality.cz_DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK_1 600

INGREDIENCE:

  • 600 ml 30% smetany
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce cukru
  • borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:

  1. 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
  2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
  3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
  4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
  5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
  6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
  7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
  8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
  9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Akademiekvality.cz_LAHODNÁ VAJEČNÁ POMAZÁNKA_1 600

INGREDIENCE:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
  3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
  4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
  5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz

Tiskové zprávy

Nejnovější příspěvky na webu:

Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To ...
Pokračujte ve čtení
DER JUNGE KARL MARX 08 ÂC Kris Dewitte, Neue Visionen Filmverleih

Marx s Engelsem ve středu zahájí DAS FILMFEST

Více než tři desítky filmů od životopisných dramat, přes mrazivé thrillery, sci-fi snímky, artové filmy až po populární komedie nabídne ...
Pokračujte ve čtení
Brzobohata_seniori

Až 50 % seniorů trpí podvýživou, aniž by si toho byli vědomi, odhadují odborníci

Počet lidí vyššího věku rok od roku vzrůstá. Přestože senioři tvoří již pětinu obyvatel České republiky, o jejich životním stylu ...
Pokračujte ve čtení
Ticho, nahrává se!

Multižánrový festival o životě s odlišností „Můj život s…“, který propojuje kulturu s palčivými sociálními tématy, se bude zabývat strachem.

Unikátní plzeňský festival letos nese název Můj život se strachem. Jde už o 6. ročník akce, která návštěvníkům zprostředkovává vybraná ...
Pokračujte ve čtení
3_ Lámání chleba Tomáš Červinek_Jacob Erftemeijer_Petr Buchta_foto Jozef Hugo Čačko_repro zdarma

Švandovo divadlo uvede Lámání chleba, hru o přátelství v dobách nesvobody

Kolik a co všechno chceme zaplatit za přátelství, slušnost nebo odvahu? Nejen na to odpoví původní česká hra Lámání chleba, ...
Pokračujte ve čtení

Dobrá inspirace a těšení se na budoucnost: Karty Čtyř dohod

Čtyři dohody určitě znáte. Tak schválně, kdy po nich saháte nejčastěji? Je to kniha čtitelná neustále, ke které se můžeme ...
Pokračujte ve čtení