FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
- 1 vejce
- 3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
- 250 g menších brambor
- ½ červené cibule
- hrst polníčku
- hrst čerstvého špenátu
- 40 g slaniny
- snítka kopru
- sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
- Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
- Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
- Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
- Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
- Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
- Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
- Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
- Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
- Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
- Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
- Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
- Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.
ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU
INGREDIENCE:
- 2 menší brambory
- 6 vajec
- 6 cherry rajčátek
- ½ jarní cibulky
- 20 g slaniny
- 4 plátky sýra
- hrst baby špenátu
- sůl, pepř
POSTUP:
- Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
- V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
- Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
- Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
- Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
- Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.
TIP: podávat můžete se salátkem
DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK
INGREDIENCE:
- 600 ml 30% smetany
- 5 žloutků
- 1 lžíce škrobu
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce cukru
- borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce
POSTUP:
- 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
- Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
- Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
- Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
- Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
- Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
- Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
- Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
- Ozdobte svým oblíbeným ovocem.
VAJEČNÁ POMAZÁNKA
INGREDIENCE:
- 9 vajec
- 250 g pomazánkového másla
- 4 lžíce majonézy
- 1 jarní cibulka
- sůl, pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
- Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
- Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
- Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.
Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz
Tiskové zprávy
Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc
Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit
Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení

Kerstin Simoné: Thovt, projekt lidstvo
Kerstin Simoné mne jako autorka zaujala natolik, že jsem si o ní musela hned něco vyhledat. Něžná blondýnka ponořená až do ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení

Velmi lidské povídky
Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace
„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení

Doreen Virtue: Andělské karty pro děti
Je to jako ponořit se na chvíli do dětské nevinnosti, do průzračnosti lásky a… Ach, už cítíte tu křehkost okamžiku ...
Pokračujte ve čtení
Pokračujte ve čtení