Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Nebezpečné hry s láskou

Share

Intriky, předstírání, láska i nenávist až za hrob, to vše se snoubí v románu Nebezpečné známosti francouzského spisovatele Choderlose de Laclose. Román, jenž od svého vydání v roce 1782 nepřestává fascinovat nové a nové čtenáře, se nyní dočkal i své audiopodoby.

Nebezpecne_znamosti_3Dmodel_medium_OneHotBook

Jiří Dvořák
Jiří Dvořák

Nebezpečné známosti patří do originálního žánru, jsou totiž románem v dopisech. Choderlos de Laclos rozehrává ve vzájemné korespondenci hlavních hrdinů smrtelně nebezpečnou hru s láskou a vášní. Příběh starý jako sám svět. Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil si velice rádi pohrávají s city, a tím pádem i osudy druhých. Leč, jak to tak život zařídí, nakonec se sami zaplétají do vlastních sítí.

Vilma_Cibulkova_OneHotBook_studio_small
Vilma Cibulková

Autor v románu plném neskrývané lásky i nenávisti využívá originálního pojetí – dopisů, a udržuje čtenáře v trvalém napětí. Valmont svádí Cecílii, ale přitom miluje paní de Tourvel. Markýza zřejmě miluje Valmonta, ale mnohem více nenávidí Cecíliina nastávajícího, takže Valmonta využije jako nástroj pomsty. Jestli markýza nad vikomtem zvítězí, či přizná svůj úskok a spokojeně spolu prožijí zbytek života, to prozradí spletitý příběh epistolárního románu.

Klara_Issova_OneHotBook_studio_small
Klára Issová

Audiokniha Nebezpečné známosti, vydaná nakladatelstvím OneHotBook výborně čerpá z neobvyklého pojetí románu. Ponechali dopisovou formu, v níž má každý z hrdinů vlastní hlas, a přidali postavu vypravěče v podání Igora Bareše, jenž výborně posluchače provádí dějem a udržuje časovou souslednost.

Role vikomta de Valmont se ujal Jiří Dvořák, markýzou de Merteuil se stala Vilma Cibulková. Klára Issová ztvárňuje mladičkou Cecílii, v jejího oddaného miláčka rytíře Dancenyho se proměnil Jan Meduna. Kristýna Frejová propůjčila svůj krásně zvučný hlas Valmontově lásce, paní de Tourvel. Všichni představitelé se čtení zhostili bezmála s divadelním nábojem a dodali tak starému románu novou dramatickou polohu. Bez dechu budou posluchači, nalepení uchem málem na přehrávači, sledovat ubíhající děj. Občas zběsile, jindy zase poklidně až líně, vine se nit vyprávění, aby se nakonec spletla v obrovské a nepravidelné klubko vztahů.

Kristýna Frejová
Kristýna Frejová

Nebezpečné známosti se dočkaly několika filmových podob i divadelní dramatizace. Tato nová verze, audiokniha, jistě uchvátí zase nové čtenáře/posluchače, kteří jako smyslu zbavení zatouží podlehnout Valmontovu kouzlu.

 

NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, Choderlos de Laclos
vydalo nakladatelství OneHotBook, v roce 2014
www.onehotbook.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy