Helena Herynková,  Knihy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina

Jak se Bertík polepšil

Share

Bertík je obyčejný kluk, který by nejraději pobíhal s kamarády venku a hrál Nintendo, ale najednou musí řešit větší problémy. Maminka mu totiž udělala čáru přes rozpočet, rozvedla se s tátou a našla se nového mužského. Bertík se samozřejmě okamžitě rozhodne, že Richarda bude nesnášet a mamince její podivné rozhodnutí pořádně osladí. Petra Soukupová v knize Bertík a Čmuchadlo opět proniká do tajů dětské duše a otevírá ji velkým i malým čtenářům. Příběh malého Bertíka vyšel také v podobě audioknihy.

Bertik_a_cmuchadlo_digipack3D_OneHotBook

Kniha Bertík a Čmuchadlo vypráví příběh jednoho prázdninového týdne, kdy Bertík, jeho maminka, Richard a Richardova sestra a přátelé s dětmi vyrazí na Richardovu chatu, aby si užili volna. Bertík jet nechce, protože Richarda nenávidí a dává mu to patřičně najevo. Rozhodl se skálopevně, že novému maminčinu partnerovi nic neusnadní a pobyt znepříjemní všem. Maminku a Richarda tím potrestá a oni mu povolí konečně odjet za tátou. Richard si totiž dovolil odvést maminku od Bertíkova tatínka a rodiče se rozvedli. Komu, jestli a jak nakonec výlet zkazí, to už prozradí nový příběh Petry Soukupové.

Spisovatelka Petra Soukupová je známá svým citlivým vhledem do dětského světa, křehké dětské duše a dokonalým stylem vyprávění. Své knihy totiž píše právě z pohledu malých hrdinů a dává tak menším i dospělým čtenářům možnost pochopit všechna tajemná zákoutí, která dětské hlavinky skrývají.

V knize Bertík a Čmuchadlo Soukupová představuje kluka Bertíka, který si postavil hlavu, navenek neposlouchá maminku a všemožně trucuje. Čtenář však proniká i do jeho myšlenek a zjišťuje, že Bertík je velmi nešťastný, neboť se bojí, že nový maminčin partner zničí vše. Má strach, že přijde o bezpečný domov, že ho maminka přestane mít ráda, protože má teď Richarda, a nedá si vymluvit, že rozvodem rodičů se v lásce k němu, k Bertíkovi, z jejich strany vůbec nic nemění.

Čmuchadlo
Čmuchadlo

Bertík má však, na rozdíl od jiných dětí, které se s podobnou situací musejí vypořádat samy, velikou výhodu. Při jednom trucování v lese potká zvláštního tvorečka – Čmuchadlo, zvířátko, které ani nejde k ničemu přirovnat. Čmuchadlo je velmi chytrý tvor, kterému Bertík může svěřit všechny své strachy a také si od něj nechat poradit. Takže se nakonec snad začne všechno obracet k lepšímu a Bertík díky přátelství s Čmuchadlem pochopí složitosti vztahů dospěláků kolem a možná, že ten prázdninový týden nedopadne až tak tragicky, jak Bertík plánoval.

Interpreti audioknihy Veronika Kubařová a Matouš Ruml
Interpreti audioknihy Veronika Kubařová a Matouš Ruml

Bertík a Čmuchadlo vyšli v minulém roce v nakladatelství OneHotBook také v audiopodobě, a tak se do příběhu mohou zaposlouchat i ti, kteří třeba ještě neumějí číst. Velké problémy totiž mají občas i ti ještě úplně malí, jež zdánlivě nic netrápí. Vyprávění příběhu Bertíka a jeho kamaráda (či kamarádky) Čmuchadla se báječně zhostil herec Matouš Ruml v roli vypravěče Bertíka. Dokonale se proměnil v malého kluka a posluchači tak mají možnost s jeho hrdinou sympatizovat, i když mnohá maminka by Bertíkovi nejraději plácla pár přes zadek. Čmuchadlo, rádce, jenž Bertíkovi osvětlí lidské smutky a jiné sloty, velmi kouzelně namluvila, nakvíkala a načmuchala herečka Veronika Kubařová. Také díky ní si Čmuchadlo posluchači zamilují na první čmuchnutí a chápou Bertíka, že svému kamarádovi věří a je ochoten se mu bez obav svěřit.

Poslechněte si ukázku, jak to Veronika Kubařové a Matouši Rumlovi báječně ladí.
A pokud stále nevíte, jak se načmuchává, pardon, načítá takové Čmuchadlo, tak tady je drobný pohled do “kuchyně”.

Knížka Bertík a Čmuchadlo není velká rozsahem, ale rozhodně zanechá stopu v myslích čtenářů i posluchačům svým hlubokým obsahem. Doporučuji ji rodičům, kteří touží pochopit své děti, i dětem, jimž trochu unikají některé činy jejich rodičů, a ještě nepotkali to své Čmuchadlo.

 

BERTÍK A ČMUCHADLO, Petra Soukupová
Vydalo nakl. OneHotBook, v roce 2014
www.onehotbook.cz

 

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy