Share

Mezzosopranistka, harfistka, violistka, houslistka, dvě sopranistky a tři dirigenti pokřtili 30. 10. 2014 v pražské Galerii Vinohradská 12 kuchařku, která je na českém knižním trhu ojedinělá. Kniha v ušlechtilém provedení KDYŽ VAŘÍ MÚZY přináší kromě receptů 16 rozhovorů s výraznými osobnostmi klasické hudby. Vydává Verzone ve spolupráci se Smetanova Litomyšl.

Je libo kuskus podle Dagmar Peckové? Bramborovou placku à la Libor Pešek? Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová a Ivan Ženatý o jídle a vaření.

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů.

Jitka Novotná je díky moderování koncertů a festivalových večerů známá jako „tvář klasické hudby.” V Českémrozhlasu a České televizi se podílela na vzniku dokumentárních snímků věnovaných významným uměleckým osobnostem, mezi nimiž jsou José Cura, Elina Garanča, Mischa Maisky, Libor Pešek, Rolando Villazón. Pracovní setkání s tuzemskými interprety nejednou vyústila v přátelské vztahy. I díky nim se mohla zrodit autorčina první kniha.

Fotografka Alena Hrbková patří ke špičkovým fotografům jídla. Fotí ho pro reklamu, časopisy (Apetit, Elle, Marianne a Marianne Bydlení, Můj dům a další), nafotila také řadu kuchařských knih.

 

Ukázka z knihy – recept Dagmar Peckové

Kuskus s granátovým jablkem

250 ginstantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, 1/2 granátového jablka,50 gpiniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce velmi kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 větší větvičky čerstvé máty, čerstvě mletý pepř, špetka mleté skořice

Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst „jen tak“ nebo přidat do müsli či šampaňského. Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky opražte na pánvi, leč prosím nasucho (bez oleje). 2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající (třeba i nedělní) oběd.

 

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,