Share

Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty.

Pivní jablečný závin

(rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu)

Na pivní těsto:

40 dkg hladké mouky

špetka soli

1 hera

150 ml světlého piva (desítka stačí)

Na náplň :

8 – 10 jablek

citrónová šťáva z půlky citrónu

3 vanilkové cukry (příp. cukr krupice navíc na doslazení)

mletá skořice

100 g rozinek předem namočených v rumu

rozpuštěné máslo

rozšlehané vajíčko na potření

Hladkou mouku se solí vysypeme na vál, uděláme do ní důlek, nalijeme pivo a lehce promícháme. Přidáme nakrájenou heru a rychle vypracujeme měkké, hladké těsto. Dáme do ledničky na půl hodinky odpočinout.

Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a smícháme s citrónovou šťávou.

Odpočinuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Každý postupně rozválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem (vynecháme okraje, aby šel závin uzavřít). Poklademe třetinou jablek, přidáme rozinky, posypeme jedním vanilkovým cukrem a skořicí. Pokud máme jablka kyselejší, můžeme přidat ještě trochu krupicového cukru. Zabalíme závin, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme přibližně 3 / 4 hodiny (nejprve na 200 stupňů, po 10 minutách teplotu snížíme na 180). Podáváme pocukrované.

Povidlové taštičky

 

pivní těsto (viz. recept výše)

švestková povidla

rum, příp. skořice

vejce na potření

Povidla rozředíme rumem, můžeme dochutit trochou skořice, dobře rozmícháme.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, která naplníme povidly, přeložíme a okraje dobře smáčkneme, aby náplň při pečení nevytékala. Upečeme, pocukrujeme.

Tvarohové koláčky

pivní těsto

tvaroh

vajíčko

vanilkový cukr

2 lžíce krupicového cukru

rozinky

Tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a rozinkami.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, nejlépe sudý počet. Na polovinu koleček naneseme tvarohovou náplň. Druhou polovinu koleček od středu nařízneme do hvězdičky a cípy od středu ohneme ke krajům. Těmito „ozdobnými“ kolečky zakryjeme kolečka s náplní, potřeme šlehaným vajíčkem, upečeme a pocukrujeme.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

Další recepty:
Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,