Recepty,  Soňa Rivera

Recept: Pivní těsto – jablečný závin, povidlové taštičky a tvarohové koláčky

Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty.

Pivní jablečný závin

(rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu)

Na pivní těsto:

40 dkg hladké mouky

špetka soli

1 hera

150 ml světlého piva (desítka stačí)

Na náplň :

8 – 10 jablek

citrónová šťáva z půlky citrónu

3 vanilkové cukry (příp. cukr krupice navíc na doslazení)

mletá skořice

100 g rozinek předem namočených v rumu

rozpuštěné máslo

rozšlehané vajíčko na potření

Hladkou mouku se solí vysypeme na vál, uděláme do ní důlek, nalijeme pivo a lehce promícháme. Přidáme nakrájenou heru a rychle vypracujeme měkké, hladké těsto. Dáme do ledničky na půl hodinky odpočinout.

Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a smícháme s citrónovou šťávou.

Odpočinuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Každý postupně rozválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem (vynecháme okraje, aby šel závin uzavřít). Poklademe třetinou jablek, přidáme rozinky, posypeme jedním vanilkovým cukrem a skořicí. Pokud máme jablka kyselejší, můžeme přidat ještě trochu krupicového cukru. Zabalíme závin, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme přibližně 3 / 4 hodiny (nejprve na 200 stupňů, po 10 minutách teplotu snížíme na 180). Podáváme pocukrované.

Povidlové taštičky

pivní těsto (viz. recept výše)

švestková povidla

rum, příp. skořice

vejce na potření

Povidla rozředíme rumem, můžeme dochutit trochou skořice, dobře rozmícháme.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, která naplníme povidly, přeložíme a okraje dobře smáčkneme, aby náplň při pečení nevytékala. Upečeme, pocukrujeme.

Tvarohové koláčky

pivní těsto

tvaroh

vajíčko

vanilkový cukr

2 lžíce krupicového cukru

rozinky

Tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a rozinkami.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, nejlépe sudý počet. Na polovinu koleček naneseme tvarohovou náplň. Druhou polovinu koleček od středu nařízneme do hvězdičky a cípy od středu ohneme ke krajům. Těmito „ozdobnými“ kolečky zakryjeme kolečka s náplní, potřeme šlehaným vajíčkem, upečeme a pocukrujeme.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

[pt_view id=”65599bf9q6″]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy