Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty.
Pivní jablečný závin
(rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu)
Na pivní těsto:
40 dkg hladké mouky
špetka soli
1 hera
150 ml světlého piva (desítka stačí)
Na náplň :
8 – 10 jablek
citrónová šťáva z půlky citrónu
3 vanilkové cukry (příp. cukr krupice navíc na doslazení)
mletá skořice
100 g rozinek předem namočených v rumu
rozpuštěné máslo
rozšlehané vajíčko na potření
Hladkou mouku se solí vysypeme na vál, uděláme do ní důlek, nalijeme pivo a lehce promícháme. Přidáme nakrájenou heru a rychle vypracujeme měkké, hladké těsto. Dáme do ledničky na půl hodinky odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a smícháme s citrónovou šťávou.
Odpočinuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Každý postupně rozválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem (vynecháme okraje, aby šel závin uzavřít). Poklademe třetinou jablek, přidáme rozinky, posypeme jedním vanilkovým cukrem a skořicí. Pokud máme jablka kyselejší, můžeme přidat ještě trochu krupicového cukru. Zabalíme závin, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme přibližně 3 / 4 hodiny (nejprve na 200 stupňů, po 10 minutách teplotu snížíme na 180). Podáváme pocukrované.
Povidlové taštičky
pivní těsto (viz. recept výše)
švestková povidla
rum, příp. skořice
vejce na potření
Povidla rozředíme rumem, můžeme dochutit trochou skořice, dobře rozmícháme.
Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, která naplníme povidly, přeložíme a okraje dobře smáčkneme, aby náplň při pečení nevytékala. Upečeme, pocukrujeme.
Tvarohové koláčky
pivní těsto
tvaroh
vajíčko
vanilkový cukr
2 lžíce krupicového cukru
rozinky
Tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a rozinkami.
Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, nejlépe sudý počet. Na polovinu koleček naneseme tvarohovou náplň. Druhou polovinu koleček od středu nařízneme do hvězdičky a cípy od středu ohneme ke krajům. Těmito „ozdobnými“ kolečky zakryjeme kolečka s náplní, potřeme šlehaným vajíčkem, upečeme a pocukrujeme.
Dobrou chuť!
Soňa Rivera

Jezte zdravě s Fitrecepty
Pokračujte ve čtení

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!
Pokračujte ve čtení

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny
Pokračujte ve čtení
Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně
Pokračujte ve čtení