Share

 

Odpalované těsto:

2 dcl mléka
5 dkg másla
15 dkg polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
3 vejce
5 dkg nastrouhaného ementálu

V kastrolu zahřejeme mléko, přidáme máslo a sůl a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a za stálého míchání postupně přisypáváme mouku.
Mícháme a prohříváme směs tak dlouho až se utvoří tuhé hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Těsto přendáme do studené misky (nejlépe porcelánové nebo skleněné), promícháváme a necháme několik minut zchladnout. Postupně po jednom zamícháme do hmoty vejce a po troškách sýr. Těsto důkladně zpracujeme a ihned tvoříme lžičkou (nebo zdobícím sáčkem) malé bochánky na plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po 8 minutách teplotu zmírníme a zvolna dopékáme dalších 8 minut. Troubu v průběhu pečení neotvírejte, jinak se větrníky nenafouknou.

Sýrový krém:

200 ml šlehačky
2 žloutky
10 dkg nastrouhaného ementálu
10 dkg másla
sůl
příp. 2 stroužky česneku

Žloutky důkladně rozmícháme ve šlehačce, přidáme nastrouhaný sýr a za stálého míchání pozvolna zahříváme, chvilku povaříme a necháme vychladnout.
Máslo utřeme do pěny se solí a nadrceným česnekem, přidáme do vychladlé směsi a šlehačem vyšleháme do tuhého krému.

Větrníky rozpůlíme a plníme sýrovým krémem. Můžeme dozdobit paprikou, olivou, okurkou atd.

Tip: Tyto větrníky jsou dobré i se šunkovou pěnovou pomazánkou, recept najdete zde.

Dobrou chuť!

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním