Share

Už moje babička říkala: „Polívka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt!“

A měla pravdu. Dobře uvařená polévka z kvalitních surovin by měla neodmyslitelně patřit do našeho jídelníčku i do jídelníčku našich dětí. Nejen že je plná zdraví prospěšných látek, ale dodává i tolik potřebné tekutiny a – podávaná před hlavním jídlem – snižuje pocit hladu, takže se potom už tolik – řekněme – nenacpeme.

Dnes jsem pro vás vybrala jednu výbornou silnou voňavou polévku – hovězí vývar s domácími nudlemi. Zkuste si ho s námi uvařit pěkně pomalu, bez tlakového hrnce a bez umělých přísad, tak jak ji vařily naše babičky. Uvidíte, že není tak pracná, jak se může na první pohled zdát a výsledek stojí za to!

Hovězí vývar s domácími nudlemi

½ kg hovězího hrudí s kostí
1 cibule
1 velká petržel
¼ – ½ celerové bulvy
2-3 mrkve
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
Sůl
petrželka

Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 2 litry studené vody a zvolna zahříváme. Vaříme při nejnižší teplotě a sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Poté přidáme rozpůlenou cibuli (může být i se slupkou, dodá vývaru barvu), očištěnou petržel, celer a mrkev, koření a lžičku soli. Necháme pouze mírně probublávat. Čím déle a pomaleji budeme vývar vařit (neboli táhnout), tím bude lepší. Minimum jsou dvě hodiny, ideálně 4 – 5 hodin. Poté vývar přecedíme, maso nakrájíme na malé kostičky a vrátíme do hrnce spolu se syrovou na kolečka nakrájenou mrkví a vaříme, dokud mrkev nezměkne. Nakonec vsypeme nakrájenou petrželku a uvařené nudle, dochutíme solí (pro děti jen mírně nebo vůbec, dospěláci si mohou přidat i pepř).

Domácí nudle

½ hrnku hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce vody

Mouku vysypeme na vál, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vajíčko. Přidáme lžíci vody, smícháme s moukou a rukama uhněteme tužší těsto, které rozválíme na tenký plát. Plát přeneseme na utěrku a necháme oschnout. Pozor! Nesmí přeschnout, protože potom se při krájení láme!

Z rozválené placky nejprve nakrájíme proužky, naskládáme je na sebe a krájíme nudličky. Nudle necháme proschnout, uvaříme je zvlášť v osolené vodě a teprve potom vkládáme do polévky.

Nudle si také můžete připravit do zásoby, nakrájené necháte důkladně uschnout a uložíte do sklenice s víčkem.

Těsto nesolte, sůl vtahuje vlhkost a nudle by špatně osychaly.

Soňa