Knihy,  MB

Logikomiks – Diamant mezi komiksy. Když se snoubí geniálnost, nápaditost a vzrušující příběh.

Share

Apostolos Doxiadis, Christos H., Papadimitriou, Alecos Papadatos, Annie Di Donna, LOGIKOMIKS, Hledání absolutní pravdy. Nakladatelství Dokořán, 2012.

Může být matematika bouřlivě vášnivá? Je možné podlehnout logice jako návykové droze? A co filozofie? Znamená snad její studium to samé, jako „cpát se gulášem všech představitelných myšlenek“? Jež se – nakonec – myslitel od myslitele vyvracejí? Je vůbec možné, aby někdo byl schopen vysvětlit, kolik je 1 + 1 na 362 stranách?

A kolik společného má věda a komiks? Přinejmenším jeden z nejúžasnějších a nejgeniálnějších komiksů na světě. Není-li vůbec tím nejlepším!

Jak jsem byla bláhová, když jsem si myslela, že mne komiks nedostane! Obrázky? Nic pro mě. Jenže Logikomiks je absolutně jiný. Já jsem ho nečetla, ale doslova hltala. Dokázal v sobě skloubit neskloubitelné. Otevře vám obzory – tolik se toho dozvíte ze života řady vědců a budete to chtít vědět! To je na tom to kouzelné! Logikomiks vás baví a učí.

Logikomiks se nechal inspirovat příběhem pátrání po základech matematiky. Je svým způsobem životopisem Betranda Russella. Starý muž přichází do sálu, aby přednášel nejen svým studentům, ale i rozlícenému davu, který protestuje proti připojení se do války proti Hitlerovi. Není to naše válka! Křičí dav. A Betrand Russell by mohl být jejich morální autoritou, významnou osobností, která může všechny nespokojené vést. Postavil se již proti první světové válce a za svůj pacifismus si odseděl šest měsíců ve vězení.

Betrand Russell však nemá pro své posluchače jednoduchou odpověď. Snaží se jim vysvětlit vše – vše od samého začátku. O sobě. O matematice. O skutečném světě. Ale jak hodně byl jeho svět “skutečný”?

Poznáváte ho jako malého chlapce, který bydlí u svých prarodičů. Pod přísným dohledem pobožné babičky nenalézá žádnou útěchu a lásku. Všude je spousta nařízení a zákazů. K tomu v domě jsou po nocích slyšet podivné děsivé zvuky. Chlapec jim chce přijít na kloub. A ne jen tomuto. Notně si musí položit otázku: kam zmizel jeho otec a matka?

I v dospělosti ho žene pokaždé touha po poznání – nalézat ty nejzákladnější příčiny. Hledá jistotu, je nadmíru inteligentní, důvtipný, ale i drzý student.

Prostoupíte jeho životem, který zaplňují také zástupy mužů velkých jmen. Přicházejí velkolepá díla, jejichž základní kameny vzápětí zboří jiní, aby znovu později jejich piedestal plný úcty byl rozdrcen novým velikánem. Tolik let a píle a nakonec přicházejí mladší a boří chrámy. Seznámíte se silnými myšlenkami lidí jako George Boole, Georg Cantor, David Hilbert, A. N. Whitehead, Ludwig Wittgenstein a další.

Matematické dějiny plné vášně, napětí a zvratů. Šílení muži, jako by si dláždili cestu do léčeben. Je to tou vědou, že kdo jí podlehne, skončí v ústavu? Nebo právě logika láká ty, jež mají psychicky podlomené dědičné predispozice?

Logikomiks vyjma úžasně dramatického a brilantně inteligentního příběhu, je pln jasných a srozumitelných obrázků, vášnivých dialogů – jak byste ani netušili, kolik emocí sebou přináší věda! Spatříte typické dobové plakáty, snažící se naverbovat mladé lidi do války, a další poutavé reálie. Dostanete se přes Russellův dlouhý život až k fázi, kdy si musíte pokládat otázky, proč tolik logiky, když nakonec nelogická triáda – instinkt, emoce a zvyk – mohou vše kolem zbořit? Kdy nakonec přijde další z nesmyslných válek, která určuje jiná pravidla, vraždí, pálí, ničí.

Je po tom všem možný šťastný konec? Závěr knihy vám přinese další z neuvěřitelných zvratů. Od Russella až k počítačům? Máme dnes i díky těmto v archivech zaprášeným logikům větší šanci na svobodu a mír?

Nechte se překvapit. Klubko se pořádně zamotá, sem tam už bude vypadat, že ho není možné rozplést, ale stále tu jsme a někam směřujeme.

Logikomiks je skutečně naprosto luxusní, výborně zpracovaná kniha, která v sobě proplétá minulost od druhé poloviny 19. století až do konce 2. světové války. A zároveň současnost, neboť nad celou matematickou záhadou bdí nadšení přátelé 21. století.

Podívejte se na ukázku

Informace o autorech (zdroj nakladatelství Dokořán):

Apostolos Doxiadis Z matematiky udělal fascinující vyprávění již ve svém mezinárodním bestselleru Strýček Petros a Goldbachova domněnka. Vedle své oceňované práce v oblasti filmu a divadla je průkopníkem studia interakce mezi matematikou a narativitou.

Christos Papadimitriou je profesorem informatiky na University of California v Berkeley. Za svou převratnou práci ve výpočetní složitosti a algoritmické teorii her získal radu mezinárodních ocenění. Christos je také autorem knihy Turing: román o výpočtech.

Alecos Papadatos pracoval pres dvacet let jako filmový animátor ve Francii a Řecku, od roku 1997 je karikaturistou největšího athénského deníku To Vima. Žije v Athénách se svou ženou Annie Di Donna a dvěma dětmi.

Annie di Donna vystudovala výtvarné umění a malířství ve Francii a pracovala jako animátorka na mnoha projektech, včetně filmu Babor a Tintin. Od roku 1991 vede se svým mužem Alecosem Papadatosem vlastní animátorské studio.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy