Glosy,  MB,  Pro rodiče

Panika nebo krutá realita? Zvýšené riziko rakoviny mozku při dlouhodobém telefonování z mobilů.

Na začátku éry mobilních telefonů tyto přístroje vyzařovaly mnohonásobně více záření. Normy se podstatně zlepšily ze strachu, že by uživatelé přístrojů mohli onemocnět rakovinou mozku. Nejprve přišly optimistické zprávy – obavy před nádory byly přehnané a předčasné.

Vaz optimismu však zlomila studie, zveřejněná již v roce 2007 v Occupational Environmental Medicine. Bohužel, je to tak, tvrdí švédští vědci, dlouhodobé používání mobilů vede ke vzniku nádorů na mozku nejvíce na té straně hlavy, ke které si přikládáte přenosný telefon.

A stále všichni telefonujeme, jako bychom nic nevěděli. Lhostejnost společnosti spočívá nejspíše v tom, že zdravotní komplikace se neprojevují brzy, ale riziko vzniku zhoubného nádoru (zejména v tomto případě rakoviny gliových buněk, jež vyživují nervové buňky) roste po deseti letech při telefonování jedné hodiny denně.

Projekt, do něhož bylo zapojeno sedm zemí (USA, Japonsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Německo a Velká Británie) vedli švédští profesoři Lennart Hardell a Kjell Hansson Mild se svými spolupracovníky. Téměř u všech respondentů, kteří používali telefon po dobu deseti let, bylo zjištěno zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru.

Výsledky výzkumu byly šokující a ne všichni vědci, nezainteresovaní do projektu, s nimi souhlasí. Podle některých odborníků mobily v žádném případě nemohou způsobit rakovinu, pouze zahřívají přístroj.

Z druhé strany zase naopak přicházejí další varování před jakýmkoliv bezdrátovým připojením.

Jsou uváděny zkušenosti lidí, kteří jsou citliví přímo na zapnuté mobily (včetně bývalé norské předsedkyně).

Těmto senzitivním jedincům se dělá špatně nejen, když telefonují z mobilu, ale mnohdy také v případě, že někdo jiný v jejich blízkosti mobil používá. Mohou to být bolesti hlavy a stavy, jako byste měli chřipku. Hovoří se také o riziku zvýšené rakoviny v oblastech, kde se nachází vysílače operátorů.

Doporučuje se využívat sady handsfree, přikládat mobilní aparát co nejméně k uchu, resp. k hlavě a zákaz dětem, aby používaly  bezdrátové telefony. Otázkou je, jaká je tedy škodlivost dalších bezdrátových sítí (např. wifi)

Odkazy ke studiím jsou dohádatelné po internetu. Nicméně na YouTube se k této problematice rovněž nachází dokument, odvysílaný též na čt2. Názor nechám na vás.

Fotografie
mobilní telefon legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
monk na svém mobilním telefonu legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy