Glosy

Odkud přišel vánoční stromek? Pověsili byste si stromek ke stropu vzhůru nohama?

Některé zvyky máme spojené s národními tradicemi tak zvaně „od jaktěživa“. Jako by neexistovala žádná jiná minulost a jakoby daná tradice jasně argumentovala naši jedinečnost a originalitu. S jistým vlastním pocitem svébytnosti přistupujeme pak k některým „cizorodým“ zvykům značně skepticky.

Jednou z národně vnímaných ikon je i vánoční stromek. Do svých vysokoškolských let jsem měla nějak vsugerováno, že vánoční stromek, Vánoce a Ježíšek jsou prostě tradiční české ikony, které jsou nyní atakovány jinými vzory.

Jenže ouha. Nic nemůže být naprosto ryzí bez „poskvrny“ cizího vlivu, když ležíme uprostřed Evropy, když jsme dříve byli součástí i většího mnohonárodního komplexu Rakouska-Uherska, když vycházíme ze stejných archaických kořenů starověkého Řecka.

Nežijeme na pustém ostrově a neizolujeme se od vnějšího světa.

A tak ani vánoční stromek nepatří k českým raritám. Nejenže ho známe ze zahraničních filmů a pohádek.

Ale kde jsme k němu přišli my?

Jednou … bylo prostě poprvé. Tento zvyk k nám přišel z Německa. Nejprve se nechaly takto ovlivnit vyšší třídy, které také doma mluvili německy, neboť němčina byla považována za úřední i kulturní jazyk oproti „zchátralé“ češtině.

Co bylo německé, to bylo „in“.

Jenže vánoční stromek tehdy nevypadal a nestál jako dneska. Lidé ho věšeli vzhůru nohama. Připevňovali ho ke stropu a špičkou mířil k podlaze.

V protestantských rodinách zůstával vánoční stromek ozdobený do Tří králů, tj. 6. ledna. V katolických rodinách ho odstraňovali až na Hromnice, 2. 2.

Zdobení vánočního stromku

Vánoční koule začali lidé používat před polovinou 19. století. Historicky lze zaznamenat, že první vyhozené vánoční kouličky pocházejí z roku 1830. Ale blýskavé vánoční ozdoby jsou patrné až od druhé třetiny 19. století.

Němci si zdobili stromky zhruba od 16. století. Z roku 1539 je dokládán zápis, kdy katedrála ve Štrasburku měla postavený svůj snad možná první vánoční strom. Do svých domovů si někteří lidé začínali nosit vlastní stromky až začátkem 17. století. Zdobili ho barevným papírem, jablky, oplatky a cukrem. Vévodkyně Dorothea Sibyle Slezska byla první ženou, o níž je známo, že si vánoční strom osvětlila svíčkami. Stalo se tak roku 1611.

Od první poloviny 18. století přichází stále více zmínek o vánočním stromku, který si lidé mohou dovolit přinést přímo do svých hospodářství. A mluví o něm i Goethe ve svém Utrpení mladého Werthera z roku 1774. Měl ho ozdobený svíčkami, cukrovím a jablky. A pak známe nádherný vánoční stromeček z Louskáčka.

„Pohanský zvyk“, který okouzlil celý svět?

Zpočátku se církev bránila zavádění vánočního stromku. Argumentem bylo, že se jedná jen o pohanský zvyk. První ustoupili evangelíci a do konce 19. století byl vánoční stromek i v katolických domácnostech.

V polovině 19. století se šířil zvyk do Anglie, Nizozemí, Ruska (tam hlavně v Petrohradě a Moskvě), do Itálie, Paříže, kde se zhruba v roce 1860 prodalo již na 35 000 vánočních stromků. Ve Spojených státech se v první třetině 19. století píše o „zavedení německého zvyku“ a lidé si začali zdobit své vánoční stromky i zde za oceánem. Na konci 19. století byly však ve Spojených státech hitem vánoční stromky ze železa, které byly osvětleny plynem.

Již je těžké si představit současné Vánoce bez stromku. Dávno se stal skutečným symbolem Vánoc. Někdo preferuje přírodní dřeviny, jiný kvůli ceně či ekologickému podtextu umělý stromek. Nabízí se řada barev: od přirozené zelené, či s vylepšeným designem – „zasněžení“, až po netradiční barvy (růžová, modrá apod.)

Lidé, kteří jezdí o Vánocích na dovolenou do exotické sluncem a teplem zalité destinace, mnohdy přiznávají, že si s sebou vezmou pár větviček, které si ve svém apartmánu ozdobí, aby tak přeci jenom přivábili kouzlo Vánoc i do svých dočasných příbytků.

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy