Knihy,  Tipy na výlet

Tipy na výlet: křížem krážem za českými pohádkami. Kde se točil Pan Tau, Třetí princ a další pohádky?

Nejznámější pohádková místa křížem krážem po Česku

Podobně jako jste si mohli přečíst o Nejznámějších filmových místech křížem krážem po Česku, nabízí nakladatelství Fragment dále ještě poutavé publikace pro milovníky českých pohádek Nejznámější pohádková místa křížem krážem po Česku a filmů – Nejkrásnější filmová místa křížem krážem po Česku.

„Jako kluk jsem si myslel, že české filmové pohádky se odehrávají v krásných zemích, jež bohužel nejsou skutečné. Že se do nich nemůžu vypravit (…), i kdybych stokrát chtěl,“ píše v úvodu pohádkových toulek Radek Laudin.

„Tenhle dětský pocit se mi nedávno vybavil, když jsem po složitém hledání objevil schůdky, po nichž před padesáti lety vyběhla krásná princezna Lada se zlatou hvězdou.  (…) V horkém letním dni jsem po těch stupíncích v Průhonicích chodil sem a tam. Bylo mi blaženě (…) Spočítal jsem si, že neskutečná země princezny Lady byla jenom 140 skutečných kilometrů od mého dětského Opatova.“

Ale nejsou to jen schody princezny Lady, jsou to i další kouzelná místa, která můžete v České republice navštívit. Víte, kde se natáčel Třetí princ, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Nesmrtelná teta a další pohádky?

Zámek pro princezny i pro Celine Dion

Nezapomenu, jak mě uchvátil nádherný bílý zámek, před nímž stál princ, jenž za nepřítomnosti svého otce krále provdal své tři sestry. Za Slunečníka, Větrníka a Měsíčníka. Zámek Ploskovice s úžasným vestibulem se nachází v severních Čechách. Věděli jste také, že na tomtéž zámku natočila Celine Dion svůj videoklip It’s All Coming Back To Me Now?

Nestůj a pojď!

Ještě jako dítě jsem byla s rodinou v kině na „rošťáckém“ filmu Páni, kluci. Strašně mne tehdy zajímalo, u které to hradní zříceniny se nacházel onen neznámý poklad, který se později ukázal jako ukrytý lup tří zlodějů. I přesto přinesl třem záškolákům velkou slávu. Nebyl to hrad Pokštejn, jak je ve filmu zmiňováno, nýbrž Rýzmburk.

Také mne zajímalo, kde se setkal princ, Pavel Trávníček, s krásnou svobodomyslnou Popelkou, Libuší Šafránkovou. Či o deset let později, kde se jim zkřížila cesta díky pohádce Třetí princ? Právě ona poslední zmíněná se odehrála na Křivoklátě, filmařsky velmi přitažlivé lokalitě. Zde se od roku 1946 natočilo přes 60 celovečerních filmů, zejména pohádek.

Kudy se plazil nos a kde se odhání čerti brkem?

Tušíte, kudy se plazil princeznin dlouhý nos, jakmile snědla kouzelná jablíčka z pohádky Tři veteráni? Myslíte, že se dá jít po stopách „nosu“? Určitě byste ještě dnes nalezli českou chaloupku i místo, kde stála ona specifická celnice se závorou a kozami. A hlavně s vyvěšenými obrázky nádherné princezny, která měla oči tak daleko od sebe.

Chcete najít stavení, ve kterém se „rozvalovala“ mazaná Dorota, právě když si pro ni přišel čert v pohádce S čerty nejsou žerty? Nemusíte mít s sebou ani pravý ptačí brk, abyste se ochránili před pekelnými mocnostmi. Mlýn Doroty Máchalové se nachází nedaleko Sobotky. Pochází z roku 1517 a je vyhlášený jako součást vesnické památkové zóny. Mlynáři v něm mleli do padesátých let minulého století. Věhlasný vstup do pekla, kde si rozčílený kaprál (P. Nárožný) zlámal svou šavli, byl však v Klokočských skalách u Turnova. Samotné peklo stálo jinde. Vnitřek Luciferova sídla byl v pískovcových jeskyních u České Lípy.

Cestujte za Netvorem nebo Medvědy s Cibulkou

S knížkou toho můžete procestovat nespočet. Podívat se, kde žila Kráska, která se zamilovala do Netvora. Se kterou školou je spojeno Šest medvědů s Cibulkou a kudy jeli odvážní medvědi na motorce Jawa. Projít se místy, kde se Pan Tau rozhodl, že přestane s čarováním. Nebo se můžete podívat, kudy létal Létající švec a mnoho dalšího.

Nevíte-li kam ještě o prázdninách, vydejte se za pohádkami. V celé zemi je mnoho míst, která – aniž byste to možná tušili – vám uvízla v srdci a paměti právě díky těmto výpravným pohádkám. S cestovatelskými a filmařskými detaily je lepší se obeznámit přímo v knížce. Pro jeden článek by ani nezbylo místa. Vždyť v nabídce je 30 snímků a o mnoho více lokalit k výletům. Málokterá pohádka se totiž natáčela jen na jednom místě.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy