Share

Blanka Čechová, Příručka jadranské snoubenky. Nakladatelství Motto ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

A právě ve chvíli, kdy mě myšlenky na odjezd obklíčí jako hřad tet, které to se mnou myslí dobře, cestu mi zastoupí dům. Se stejnou bláznivou přímočarostí, s jakou jsem se zasnoubila s Baldem, se mě zmocní touha, která je tak silná, že je skoro jistotou, zhmotněním snu, který se mi zdál prvního dne dole na pláži: tady budu bydlet. Dům si mě rozespale prohlíží zpoza mandloní a fíkovníků. A pak mě pozve dál. Ze zchátralého zdiva sálá někdejí krása, osamění výjimečnosti, kterou chápal jen ten, který ji stvořil.“

Při čtení Příručky jadranské snoubenky jsem se nejprve zamilovala do Dalmacie, pak do svérázného Balda a nakonec i do dalmátské kuchyně a specifického způsobu života místních obyvatel, tolik odlišného od toho našeho středoevropského.

Už první odstavce jsou napsány s takovou láskou k této krajině, že se začnete ohlížet po vhodném zavazadle, do kterého byste naházeli pár nezbytností a prvním možným dopravním spojem vyrazili na Pelješac.

A nebo se pohodlně posaďte a nechte se provést příběhem lásky mezi Češkou a Chorvatem. Začíná jednou tradiční dalmátskou svatbou, po které se hlavní hrdinka Naďa poněkud neplánovaně ocitne v nádherném prostředí Dingače. Shodou okolností zde musí převzít roli jadranské hospodyně a postarat se nejen o dům, kuchyni, zahradu a všechny členy rodiny, ale i o příliv sezónních turistů.

Budete-li mít chuť, můžete se spolu s ní učit vařit dalmátské speciality dle přiložených receptů, připijte si dobrým vínem ze svahů Pelješace, nebo si v džezvě připravte pravou chorvatskou kávu a UŽIVAJTE!

A jaké recepty na vás v knize čekají?

Tak například si můžete upéct pražmu s rozmarýnem v alobalu, která má tu výhodu, že se připravuje zároveň s přílohou. Pokud čekáte návštěvu, tak zkuste místo obvyklého pohoštění k vínu připravit smažené mušle a nebo můžete nabídnout báječně sladký dezert – bajadéru…

Recept BAJADÉRA NAVŽDY:

300 g cukru
150 ml vody
150 g margarínu
150 g mletých ořechů
150 g mletých máslových ušenek
2 lžíce kakaa
100 g čokolády na vaření
3 lžíce slunečnicového oleje

Cukr a vodu svaříme, necháme vřít 3-4 minuty. Přidáme ořechy, sejmeme z plotny a vsypeme sušenky. Vmísíme margarín. Směs rozdělíme na dvě poloviny, jednu necháme světlou, druhou obarvíme kakaem. Na středně velký plech nebo mělkou hranatou mísu rozetřeme nejprve tmavou část směsi, přes ni světlou. Necháme zcela vychladnout a zalijeme čokoládovou polevou. Když bajadéra zcela ztuhne, krájíme ji co nejostřejším a nejtenčím nožem na podlouhlé kousky…

SOŇA