Knihy

Pořiďte si domů nového “mazlíka”, nenáročného Lichožrouta!

Zdroj: lichozrouti.cz

Jedná se o nenáročného tvora. V odborné klasifikaci nebylo zatím možné ho zařadit do konkrétního řádu. Není ani člověk, ani zvíře. Je to prostě Lichožrout. Magistra Miklíková sice navrhuje používání termínu Ponožkožrout, nicméně my zastáváme názor profesora Kadeřábka ponechat tomuto tvoru název Lichožrout z důvodu jeho stravovacího specifika. Ano, jí ponožky, ale pouze vždy jednu z páru a ponechává tak ve vaší domácnosti odložené tak zvané licháče.

Záhada tedy permanentního mizení jednoho kusu ponožek z páru byla již vědecky vyřešena. Mnozí z vás tedy nyní pochopili, že aniž by to tušili, mají tohoto tvora dlouhodobě zabydleného ve své domácnosti.

Žádáme tímto spoluobčany, aby se ho nesnažili vyhubit: jednak je to nehumánní, Lichožrout je obdařen vysokou inteligencí, je prakticky na úrovni lidského jedince, ne-li v některých případech i převyšující, a za druhé Lichožrout není škodná.

Chápu, že krádeže ponožek mohou kdejakého člena v domácnosti rozčílit a dovést ho místy až k zuřivému verbálně neadekvátnímu expresivnímu vyjádření svých pocitů, zejména, když po ránu nemůže najít druhou ponožku do páru a je potřeba rychle vyrazit do zaměstnání.

Ale tato palčivá situace může být snadno vyřešena ochočením vlastního Lichožrouta. Staňte se přáteli, krmte ho k tomu vyřazenými a určenými kusy ponožek (prosím, z přírodního materiálu) a všechny ranní problémy a společenské trapasy s nepasujícími páry budou rázem vyřešeny.

Přátelství s Lichožroutem skýtá obrovské výhody. Pokud v zásadě nejste konfliktní osoba, budete si s tímto tvorem vždycky rozumět. Lichožrout se totiž povahově vyvíjí dle svého „domácího“, tudíž dle vás. Nenatrefíte tedy na drzého agresivního Lichožrouta, pokud jste přátelská a upřímná nátura.

Nevýhodou je, že ve hře na schovávanou Lichožrout vždycky vyhraje. Umí totiž splynout s prostředím změnou své barvy jako chameleón. Doporučujeme tedy zvolit jinou formu zábavy pro krácení volných chvil.

Další doporučení: neomezujte svého Lichožrouta ve svobodném pohybu. Není to sklípkan, aby musel být z bezpečnostních důvodů zavřen v teráriu, musí nabýt dojmu, že jste rovnocenní partneři. Mezi všemi Lichožrouty existují určité sociální a hierarchické společenské vztahy a omezování či ubližování jednomu tvoru by mohlo mít dalekosáhlé následky v obranné reakci ostatních členů této komunity.

Pavel Šrut, Lichožrouti. Nakladatelství Paseka, 2012.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy