Knihy

Československý zahraniční odboj za 2. světové války v nové publikaci nakladatelství CPress

Share

František Emmert, Československý zahraniční odboj za 2. světové války na západě, Nakladatelství CPress ve společnosti Albatrosmedia, 2012.

Československý zahraniční odboj za 2. světové války na západě patří k publikacím, které obsahují nejen důležité informace, vztahující se ke svému tématu, ale – a to vás jistě hodně osloví – je dokonale graficky zpracována. Na kvalitním papíře se nachází řada autentických fotografií; i pozadí textu tvoří textury historických snímků. Celkově kniha působí jako retro deník jedné historické epochy.

Součástí knihy jsou také kopie dokumentů – Mobilizační rozkaz, Odvodní lístek příslušníka československé zahraniční armády, Osvědčení o letecké zkoušce adepta letectví z roku 1942, Karta československého letce, Znaky československých perutí, Rozkazy 11. pěšímu praporu z podzimu 1941, Dobová vojenská mapa 11. pěšího praporu z podzimu 1941 a Štědrovečerní jídelní lístek (!) polní kuchyně o Vánocích z roku 1941.

Knihu není nutné číst postupně podle chronologických dat, ale můžete se věnovat vybraným kapitolám nebo otázkám dle aktuální potřeby a zájmu.

Kapitoly se zabývají základními úseky vzniku zahraničního odboje v letech 1938 a 1939, českými a slovenskými dobrovolníky v Polsku v roce 1939, československou armádou ve Francii v roce 1939 a 1940, exilovou vládou a armádou ve Velké Británii v letech 1940 až 1945. Samostatnou kapitolou jsou naši letci ve Francii, československá jednotka na Blízkém východě do roku 1943 a Obrněná brigáda u Dunkerqu a návrat do vlasti 1944 až 1945.

Text je zpracován v základním tématu kapitoly s vloženými sloupci při kraji obou stránek se zajímavostmi (např. Francouzi v československé armádě, nejznámější českoslovenští interbrigadisté, české názvy polských měst a obcí, osobnosti jako Ludvík Svoboda, Lev Prchala, Ludvík Krejčí a další).

„Tato kniha popisuje jednotlivé události a kroky, které na Západě vedli českoslovenští politici a zejména vojáci. Jejich boj za fyzické přežití národa, jemuž pod nacistickou okupací hrozila germanizace a vyhlazení, začínal za krajně nejistých podmínek – za relativně malého zájmu světových mocností a bez jasné perspektivy obnovy předválečného státu. Avšak jejich vytrvalé úsilí bylo odměněno v momentu, kdy se celá Evropa ocitla ve vážném nebezpečí,“ uvádí obálka knihy.

Tato publikace je krásným a kvalitním poděkováním českým a slovenským dobrovolníkům, letcům, všem, kteří se podíleli na zahraničním odboji. Fotografie pocházejí z Vojenského historického archivu.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy