Knihy,  MB

Pokusy a rošťárny pro kluky a holky

Dětská zvídavost někdy nezná mezí. To aby byl člověk pořád ve střehu, co je napadne a zdali si svým originálním pokusem – jako by jej nikdo dříve před nimi ještě nezkoušel – nezpůsobí úraz. Přinejmenším. Se zatajeným dechem jsem dříve poslouchala, jaké dělal pokusy manžel v období svého dětství. A šílené pátrací akce své maminky. V prvním případě to odskákaly nějaké ty popáleniny a řada šití: jizvy na těle vypovídají vlastní příběhy. A v druhém to byla řada zlomenin a také sešité rány. Mé pokusy a průzkumy se naštěstí odehrály bez vážnějšího zranění: sem tam odřené koleno a špinavé oblečení. Ale asi jsem nebyla ten správný chemik a fyzik. Spíš pátrač v neznámých krajinách. Které nemusely být tak cizí; stačilo jen podpořit fantazii.

Ale s každým podnětem a pokusem se člověk něco dozvěděl, někam se posunul. Bez diskuse je určitě však lepší přijít na spoustu věcí v bezpečí a bez úrazu. Svět je plný překvapení a každý človíček začíná od začátku. Nemá v sobě to, co jsme prožili my. A proto je ve své podstatně tvorem nenapravitelným: geneticky si nenese ponaučení chyb svých předků. A proto stále chtivým dozvědět se, zjistit a poznat více.

Z bezpečnostních důvodů proto ráda vyhledávám knížky, které pomáhají dětem dozvědět se více z různých zákonů přírody, principů fyziky, chemie apod. Zakazovat nemá smysl: to spíš dítě bude hledat příležitost, aby se samo zavřelo někam se zápalkami a leccos zkusilo samo.

Podle zkušeností, kdy už jsem bohužel narazila i na knížku, nebádající k takovým neplechám, až mě mrazilo, je dobré takovou publikaci nejprve z pozice rodiče prolistovat. Nedávno se mi dostaly do ruky Pokusy a rošťárny z nakladatelství Fragment, v nichž děti poznají a vyzkoušejí si například:

– že brambory a nejen ony mohou suplovat baterie. Jsou nabité elektřinou a vytvoří si tak bramborové hodiny

– že když se zahřeje oloupané vejce na tvrdo, změní svůj tvar a projde i dříve neprůlezným hrdlem,

– že lze ohnout proud tekoucí vody hřebenem, aniž byste se ho dotkli,

– že lze ukrást otisk prstů, aniž byste museli někomu prsty useknout,

– že si lze vyrobit neviditelný inkoust za pomocí šťávy z citronu,

– že se člověk může stát špionem jen díky krabici od džusu a dvou zrcátek,

– že lze vytisknout obrázek jen za pomoci slunce,

– že si lze vyrobit vlastní pohyblivé monstrum,

– že stačí mít kalkulačku a tranzistorové rádio a můžete vyrobit účinný detektor kovů a najít poklad

A tak dále. Vedle pokusů jsou zde také rady, jak poznat, kolik je hodin jen pohledem na slunce. Co říkají psi a kočky svým tělem. Jaké varovné signály používají zvířata. Vytvoří si dopis, který vykvete, obrátí svět vzhůru nohama a mnohé další „rošťárny“. Řadu z nich za asistence rodičů: jistě byste si nechtěli nechat tu zábavu ujít.

Určitě je to jedna z těch knížek, která zvídavé děti potěší nejen pod stromečkem.

Super zábava pro kluky a holky. Pokusy a rošťárny. Nakladatelství Fragment 2013.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy