Glosy,  zdraví

Téma dne: MOZEK. Nabídněte svůj mozek pro vědecké účely!

Jacoppo Annese hledá tisíc různých mozků pro výzkumnou mozkovou laboratoř v kalifornské univerzitě v San Diegu a má už pár vytipovaných mezi doposud žijícími lidmi.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Annese je neuroatomista, kterého zajímají naše mozky z důvodu, jak nás utvářejí. Chce-li studovat mozek dosud žijícího, používá ke svému studiu zdravých a nemocných mozků magnetickou rezonanci. Po smrti mozky digitálně skenuje na ultra tenké plátky a vytváří tak pozoruhodné 3D modely. Doufá, že díky svému výzkumu objasní vztah mezi mozkem a strukturou osobnosti, pamětí, emocemi a samozřejmě nemocemi.

Zatím má nashromážděno jen pár desítek mozků od zemřelých mužů a žen, které většinou osobně znal. Podle jeho slov ve svém životě našel mimořádně neobyčejné lidi. A tak má nejen mozky, ale i jejich příběhy.

Jsou mezi nimi 50letý malíř portrétů koní, který zemřel na srdeční vadu, 56letá žena, která zemřela na Alzheimerovu nemoc a další.

Annese doufá, že se mu v příštích deseti letech podaří sbírku rozšířit na tisíc mozků a že mu značně napomohou ochotní dárci. Podle jeho měřítek  ideálním dárcem by měla být prominentní osoba, jejíž chování a povaha už byly zaznamenány. Neboť jak již bylo řečeno: Annese nechce mozky jako „kusy“, které zbyly po člověku, ale zajímá ho také osobnost v komplexním měřítku.

Například touží po mozku realitního magnáta, který na jaře loňského roku ještě koketoval s funkcí budoucího amerického prezidenta, Donalda Trumpa.

Na druhou stranu ho žertovná poznámka o Trumpově mozku přivedla mediálně do nesnází. Stal se tak slavným jen kvůli této jediné větě. Nicméně dodává, že nechce nutit prominenty, aby mu darovali své mozky. Naopak chce, aby slavní sami od sebe přicházeli s tím, že jakmile zemřou, může si laboratoř ponechat jejich mozky. Přál by si, aby to byla výsada či čest posloužit posmrtně vědě.

A někteří slavní se mu již ozvali. Například Bette Fergusonová, která si zahrála v roce 1939 ve filmu Čaroděj ze země Oz, nabídla svůj mozek vědci hned po té, co si v místních novinách přečetla článek o jeho práci. Ferugsonové je málo přes 90 let a její mozek je stále velmi aktivní. Tuto nabídku Annese s radostí přijal.

Některé skvělé mozky, které byly posmrtně naložené mnohem dříve, kdy ještě nebyla možná 3D digitální analýza, stále vyvolávají fascinaci. Jako například Albert Einstein, jehož mozek byl konzervován již v roce 1955.

Díky medializaci, která stále narůstá, přicházejí nadšenci a uzavírají s laboratoří darovací smlouvy.

Vědec také získává mozky od organizací, které zajišťují dárcovství orgánů a tkání po zemřelých lidech, jež o to sami požádali v registru dárců.

Jacoppo Annesovi je 46 let. Řekl, že pokud zemře dříve, než bude projekt ukončen, mozky v žádném případě nezůstanou ležet ladem. Celý projekt převezme jeho nástupce. On sám se svou manželkou chtějí, aby se také stali součástí nové impozantní 3D knihovny.

 

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy