Glosy,  Tiskové zprávy

Něžná jevištní báseň vítěze literární soutěže

Něžná jevištní báseň o rozbíjení hlavy. Ve starobylém podzemí zanedbatelného maloměsta sedí člověk a píše dopis sám sobě. Po několika desetiletích na stejném místě jiný člověk tento dopis čte. Dva lidé hrající své mnohé role psané dobou a okolnostmi. Jsou to tedy opravdu lidé? Nejsou to jen postavy, které může zahrát kdokoli? Kdo píše scénář pro postavu, kterou nazývám „já“? Chodím vždy po osvětlených vyznačených cestách, nebo se odvážím zabočit do tmy, v níž jsou kostýmy zbytečné, a mé repliky už nemá, kdo by slyšel kromě mě samého? V pražském Divadle D21 připravují pro své diváky opravdovou lahůdku.

Pozvánka na premiéru

Divadlo D21 v současné době připravuje premiéru ojedinělé inscenace Průvodce, která vznikla jako spojení dvou projektů Otevřená kniha a Velký třesk na malé scéně. S projektem „Otevřené knihy“ v divadle začali už na podzim roku 2014. Účelem je objevit nové potencionální autory, kteří zatím neměli šanci se prosadit na profesionální scéně. Výběr těch nejlepších povídek představili v rámci několika hudebně-literárních večerů. Vítězem finálového večera se stal Jakub Haubert, autor povídky Průvodce, která se stala předlohou pro stejnojmennou inscenaci.

Druhý projekt, který Divadlo D21 spustilo, je „Velký třesk na malé scéně“. V rámci tohoto dlouhodobého projektu chtějí formou světové premiéry a maximálně dvou repríz prezentovat původní tvorbu českých umělců. Mají ambice nejen oživit Malou scénu svého divadla, ale také obohatit kulturní nabídku v Praze o původní a nekonvenční divadelní události. Díla, která v rámci Velkého třesku uvedou, budou buď vytvořena přímo pro Divadlo D21 nebo půjde o díla vůbec či dosud minimálně uváděna na veřejnosti.

Autor Průvodce a vítěz soutěže Jakub Haubert pochází z Jihlavy a prvním rokem studuje v Praze na Filozofické fakultě UK religionistiku a starořečtinu. Tereza Karpianus, režisérka nově vznikající inscenace, pochází z Prahy a léta studovala divadlo a etnomuzikologii.

Na premiéru Průvodce se do Divadla D21 můžete vydat již tento pátek, tedy 23. ledna a dvě jedinečné reprízy se uskuteční 29. ledna a 5. února 2015.

PRŮVODCE, Jakub Haubert
Divadlo D21
www.divadlod21.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy