Ženy

Mamograf je pro ženy škodlivý, tvrdí Peter Gøtzsche

Zdroj: wikipedie
 Superrodina je na Facebooku

Připojte se k nám na Facebook

V současné době je v oblasti preventivního vyšetřování rakoviny prsu značně dusno. Mnoho akademických až vznětlivých sporů vyvolává čerstvá kniha Petera C Gøtzsche, předního dánského lékaře, profesora a ředitele severské Cochrane Collaboration a zejména specialisty v oblasti mamografie.

V Dánsku a nyní i ve Velké Británii lze zakoupit jeho 400 stránkovou brožovanou publikaci Mammography Screening. A již nyní je zřejmé, že kniha vyvolá přinejmenším nadnárodní diskuse, ale dost možná i revoluci v preventivním vyšetřování rakoviny prsu. Autor knihy se zabýval analýzou a zhodnocováním dat screeningu rakoviny prsu po více jak deset let.
Podle něho mamografické vyšetření ženám nepomáhá; mnoho žen kvůli zbytečné diagnostice a léčbě bylo vážně poškozeno oproti skutečně nepatrnému množství zachráněných životů.

Co je to screening?

Screening se provádí za účelem zjištění léčitelného nádorového onemocnění v jeho časných stádiích. Když se přijde včas na nádorové onemocnění, zvyšuje se pravděpodobnost úplného vyléčení, prodloužení života, ale i levnější léčby. Mamograf se provádí jako preventivní vyšetření u žen, u nichž ještě nejsou žádné příznaky. To vše naleznete v encyklopediích a brožurách, doporučující mamograf.

S tím by v plné míře autor knihy nesouhlasil. Mnoho žen by totiž možná ani žádné budoucí příznaky nemělo. Zdá se, že za vznik rakoviny může také právě častý a zbytečný screening.

Iona Heath a Fran Visco, specialisté z Velké Británie a USA, v Předmluvě k této knize říkají: „Tato kniha uvádí mnoho příkladů útoků ad hominem, zastrašování, urážky, hrozby soudních sporů, podvody, nepoctivosti, lži a jiná porušování přínosné vědecké praxe…Mamografický screening je jedním z největších sporů ve zdravotnictví…Na rozdíl od neutrálního pozorovatele stále více zjišťuji, že přínos byl hodně přeceňovaný a že škody jsou mnohem větší, než se dříve myslelo…“

Podle Gøtzsche hromadný screening nefunguje jako preventivní opatření.

Nesnižuje úmrtnost u rakoviny prsu o 30%, ve skutečnosti ušetří asi jeden život na každých 2000 žen, které podstoupí mamografické vyšetření. Ale deseti dalším ublíží.
Rakovinové buňky se odstraňují chirurgicky, často žena přijde o prso a léčba ozařováním a dalšími léky způsobují ženám těžké psychické a finanční problémy.
Gøtzsche říká, že ženy by neměly podstupovat mamografické vyšetření. Existují přece i jiné metody.

V Česku proběhla varování před mamografem už před lety

Zajímavé je, že podobné závěry proběhly naším tiskem již před nějakou dobou. Například v Mladé Frontě Dnes (27. 11. 2009, zdroj mamo.cz) je uvedeno:
Onkolog Jan Žaloudík jednoznačně doporučuje: „Ženy, jejichž matka onemocněla rakovinou prsu, by měly chodit na prevenci už od dvaceti let a každý rok.“ Ovšem pozor: nikoliv na mamograf.
„Málo se o tom hovoří, ale do čtyřicítky či pětačtyřicítky je jako prevence lepší pohmatové vyšetření lékařem a ultrazvuk. Nadbytečná preventivní vyšetření u mladých žen na mamografu totiž naopak mohou vzniku nádoru pomoci,“ upozorňuje onkoložka Jana Prausová.

Británie sestavila komisi

V Británii vyvolala kniha značný rozruch a sestavená komise má na starosti prověřit všechna dostupná data a potvrdit či vyvrátit zdravotní dopady či dezinformace, jak o nich hovoří Gøtzscheova  kniha.
Nicméně už nyní má Gøtzsche značné oponenty. V červenci loňského roku Julietta Patnicková, ředitelka NHS programů pro screening rakoviny, řekla: „Nemůžeme komentovat screeningové programy v jiných zemích, ale tady v Anglii víme, že nejlepší dostupné důkazy ukazují, že ženy ve věku 50-69, které pravidelně podstupují screening, mají menší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu prsu.” Dále citovala odhad z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) ve Světové zdravotnické organizaci, který představuje snížení úmrtnosti o 35% právě díky screening.

Ženy by neměly být dezinformované

Navzdory odpůrcům, i těm, kteří prý dokonce Gøtzscheovi vyhrožovali, chce svou knihou, otevřenou výpovědí – či chcete-li pravdivou zpovědí – pomoci ženám, aby pochopily rizika a přínosy screeningu. Cituje v knize i zastánce mamografie, například jednoho z vůdců švédské studie, který tvrdí, že mamografie je nejlepší věc pro ženy, která se tu za posledních 3000 let objevila. Ale Gøtzsche se brání: ti, co mají rádi ženy, by se měli bránit dezinformacím. Podle něho stovky milionů žen bylo svedeno k tomu, aby se účastnilo dobrovolného screeningu, aniž by tušily, že je může poškodit. Podle něho se jedná o porušení lidských práv a je to také hlavním důvodem, proč sepsal a vydal svou knihu.

Screening v Česku

V Česku pojišťovny hradí preventivní mamograf ženám od 45. roku vždy jednou za dva roky. Prs je stlačen závažím a snímkován rentgenovým paprskem.  Podezření může získat žena už při samovyšetření, prohmatem prsa. Lékaři užívají několik metod k vyšetřování při podezření nádorového onemocnění. Vedle mamografu lze použít ultrazvuk, magnetickou rezonanci či biopsii.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy