Háčkování,  Hobby,  Kreativní koníček

Sláva irských krajek vděčí hladomoru v polovině 19. století

Share
Zdroj: wikipedia

Irská krajka je svým způsobem druh háčkování nebo paličkování. Vždy byla důležitou součástí irské vyšívací tradice. Za těžkých časů, ženy vytvářely mnoho nádherných krajek, aby tak finančně pomohly svým rodinám.

Nejvíce národních krajek vzniklo ze sociálních důvodů v období velkého bramborového hladomoru, který vypukl v roce 1840.
Možná právě také díky těmto krajkám přežilo Irsko své nejtěžší novodobé období.

Je otázkou – pomohly by ještě dneska jemné ruční práce v boji proti krizím?

Ženy si tehdy se svou krajkářskou výbavou cestovaly všude. Nástroje nezabraly příliš místa a tvořit se dalo ve vlacích i v dostavnících.

Irská krajka

Irské háčkování – jak vytvořit květiny

Originální kenmare nejen na královský dvůr

Krajka zvaná kenmare je irským druhem krajky, která vznikla ve stejnojmenném městečku Kenmare v 19. století za přičinění klášterních sester. Jejich práce byly rovněž odpovědí na velký hladomor a sestry se takto snažily vydělat alespoň nějaké peníze a pomoci těm, co byly v nejtíživější sociální situaci.

Krajky se však lidem natolik líbily – a i děvčata, která je vytvářela byla natolik zručná – že se staly světově populární.

Dalším faktorem, který napomohl kladného povědomí po kenmarských krajkách byly vždy jejich originální a vlastní návrhy. Sestry ještě spolupracovaly s některými designerskými školami v Londýně a v Corku. Odtud také přicházely návrhy, které získaly uznání na výstavách po celém světě.

Kenmarské krajky ještě dnes majestátně plní různé královské a liturgické funkce.

Časem se však na Kenmare zapomnělo. Avšak comeback zažily krajky v roce 1989, kdy za přispění Nory Finneganové vznikla třída, vyučující specifické technice této ruční práce.

Dříve jeptišky pro krajky používaly lněné plátno, dnes se preferuje bavlna. Krajka začíná dvěma kusy látky.

V současné době existují v Irsku i různé e-shopy, nabízející kenmare krajky od klíčenky až po velké kusy krajek podle požadavků zákazníka – a také, kolik je ochoten zaplatit. Koupit lze pochopitelně i všechny pomůcky k vlastní tvorbě.

Irové nabízejí k prodeji kopii publikace č. 21 za 10,50 EUR, kde bylo zobrazeno první irské háčkování .

Praktický věstník obsahoval popis a ilustrace, jak vytvářet pravé irské krajky. Časopis vycházel od konce roku 1880. Vydala ho manchesterská škola na výšivky a zveřejněné práce pochází od chudých klarisek z Kenmare. Jeptišky do něho nahlížely a nechaly se inspirovat k dalším vzorům. Klášter prodával krajky až do roku 1980.

Kenmarská krajka na ženských šatech, zdroj: panceltic.ie

Háčkované krajky

V 19. století se zpopularizovaly irské háčkované krajky. Motorem byl opět hladomor v roce 1840.
Technika háčkovaných krajek je velmi jemná. Používá se úzký ocelový háček a jemná bavlněná nebo lněná příze.

Krajka pro Kate Middleton

Dalším druhem irské krajky je tak zvaný Carrickmacross, která se vytváří za pomoci jehly a jejíž historie trvá od počátku 19. století až dodnes. Např. svatební šaty Kate Middleton byly zdobeny těmito krajkami.

Další druhy

Dnes se již nevytváří krajky zvané Youghal. Jejich historie zanikla s první světovou válkou.

Limerická krajka pochází také z Irska a právě touto krajkou místní přivítali v roce 1963 návštěvu amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Název je spojen s městem Limerick.

Zdroj: wikipedie, youtube, panceltic.ie, kenmarelace.ie.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy