Háčkování,  Hobby,  Kreativní koníček

Nevíte, jak si ukrátit čas v dopravních prostředcích? Helena Herynková má úžasný recept: háčkujte!

Obdivuji lidi, kteří jsou zruční a kreativní a dokáží vytvořit úžasné věci! Nejenže mohou být na sebe hrdí, že si s daným materiálem a nápadem poradili, ale vytvořili i něco naprosto originálního, co běžně člověk v obchodě nekoupí. Originalita v globálním měřítku zdá se vyprchává, jak už se o tom zmiňovala Sára Resslová ve svém aktuálním sloupku, a tak je každá věc, kterou podepsaly jedinečné lidské ruce a nápad, naprosto úžasnou vzpruhou a symbolickým „bojkotem“ proti uniformitě.

Nevím, zdali by tak silná slova chtěla slyšet autorka těchto prezentovaných ručních prací, Helena Herynková, ale má to být ode mne takový hold nejen k ní, ale ke každému, který umí efektivně a přitom „pohodově“ využít volný čas. Už jen proto, že já bohužel na manuální práci příliš zručná nejsem a stěží bych vytvořila něco tak hezkého.

Superrodina: Jak jste se dostala k této činnosti?

Helena Herynková: Ruční práce mě bavily už odmala. Jednou z mých oblíbených hraček byla maminčina krabice s knoflíky, ale plně jsem se k nim vrátila v létě 2010. Jedním z důvodů bylo i to, že už mě nebavilo kupovat kamarádkám k Vánocům nějaké věci pro věci, ale něco opravdu užitečného, od srdce a snad i hezkého (to musejí posoudit ony : – ) ). Od té doby hojně háčkuju a vyrábím různé šperky.

Superrodina: Když mluvíte o těch špercích. Ano, nejdřív mne okamžitě zaujaly náušnice. Jsem ženská, a tak nepopírám, že mám slabost právě pro šperky. Povězte nám něco blíže o nich a o jejich výrobě.

Helena Herynková: Na náušnice a šperky nejraději používám korálky všech barev a velikostí, ketlovací jehly a v poslední době jsem začala navlékat i na kroužky. Mimo korálků ráda sáhnu třeba po kůži. Také různé dětské nebo ozdobné knoflíky vypadají moc dobře.

Jelikož mě baví i to háčkování, můžete na mých kamarádkách najít i háčkované kousky.

Superrodina: Všechny kousky jsou tedy originál. Ale znáte to, nějaké ženě se líbí to, co je na jiné ženě…

Helena Herynková: Protože mě nikdy nebavilo potkávat ženy se stejnými náušnicemi nebo taškou, snažím se tomu zabránit tím, že každý kus dělám jen a pouze jednou. Když někdo hodně žadoní, udělám mu podobné, ale ne stejné.

Superrodina: Když jsem byla malá, navzdory své nešikovnosti, o které jsem ještě neměla tušení, jsem v dětském nadšení háčkovala. Docela mne to bavilo. Líbilo se mi, jak hotový kus doslova „roste“ pod rukama. Ale prakticky jsem se dostala jen k oblečkům na panenky. Vy tu máte celou škálu zajímavých uháčkovaných věcí. Rozhodně se nesoustřeďujete jen na oblečení.

Helena Herynková: Háčkuju různé tradiční věci, jako šály, čepice, tašky, pouzdra na mobily, penály nebo zvířátka, ale už jsem dělala i speciality, třeba tučňáka nebo chrastítko. Když mi zbudou zbytečné froté ponožky, sešívám z nich pejsky.

S háčkováním nejraději jezdím v dopravních prostředcích, krásně se s ním krátí projetý čas. S korálky by se mi asi špatně jezdilo, takže s těmi moc ráda sedím doma u nějakého dobrého filmu a třeba sklenky vína.

Superrodina: Kde berete inspiraci?

Helena Herynková: Inspiraci nechávám většinou přicházet nad otevřenou krabicí s korálky. Prostě, které mě zaujmou a přijdou vhodné k sobě, zkusím spojit. Jindy vymýšlím přímo pro určitou příležitost (třeba soupravu náušnic a náhrdelníků v barvách Slavie : – ) ). Vždycky, když objevím nějakou novou techniku nebo možnosti spojování, potřebuji je hned vyzkoušet.

Superrodina: Mohou čtenáři a čtenářky našeho magazínu někde blíže vidět Vaši práci?

Helena Herynková: Celkem nedávno jsem se rozhodla, že se vrhnu i mimo společnost svých kamarádů a registrovala jsem se na Fleru. Najdete mě pod www.fler.cz/hherynkova.

Superrodina: Děkuji za rozhovor a krásné fotografie a přeji hodně takových úžasných nápadů.

 

Chcete se pochlubit také svými nápady a výtvory? Kontaktujte nás na admin@superrodina.cz.

Helena Herynková
Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy