Glosy

Je libo k večeři saranče?

Share

hmyzí jídlo

Proč je mnohým lidem hmyz tak odporný? Někdo je dojatý z pestrobarevného motýla, ale na létající včelu už má připravenou podrážku od boty nebo smrtící sprej. A což takhle hmyz na talíři?

Není nelogické, že se nám hmyz protiví? Vždyť bez něho by život na téhle planetě nebyl možný. A my – zejména Evropané, kteří s odporem krčíme čelo nad mísami plnými vysušených dobrot z mikrosvěta – bychom také nemohli existovat.

Pomáhají s opylováním květů, s úklidem zetlelých těl a rostlin, jsou potravou pro další živočichy a plní mnohé další nezbytné úkoly.

Asiaté jsou co do výživné stravy zdá se rozumnější. Vždyť hmyzí výživná hodnota spočívá ve velkém množství bílkovin, lipidů a minerálů. Jsou bohaté na zinek, železo a vitamíny. Včelí larvy obsahují desetkrát více vitamínu D než tresčí játra.

 

aktualni_sleva_745x212

 

Hmyzu je kolem dostatek, jeho chov zabere málo místa a také toho upřímně mnoho nesní. Když si uvědomíme, jak dlouho trvá a kolik stojí, než ze selátka vyroste pořádný pašík, nebo než se hovězí dostane k nám na talíř! Kilogram housenek potřebuje ke svému vykrmení zhruba3 kilogramylistí. Podle statistiky však na1 kilogramhovězího potřebujeme deset kilogramů zelené potravy.

Co si však dopřát z hmyzího menu?

V jihovýchodní Asii jsou za pochoutku považované ploštice. Chuťově prý připomínají kvalitní sýr gorgonzolu. Místní je rozmixují na kašičku, přidají zeleninu a koření a už je tu základ na typickou omáčku z Laosu nebo Thajska.

Nicméně hmyz není tradiční pochoutkou jen Asiatů. Zmražené kousky lze nakoupit v různých částech světa – zejména tam, kde žije značné množství asijského obyvatelstva. Ale na broučcích si pochutnávali také mayští „Indiáni“. Ještě dneska se v Mexiku zpracovávají vajíčka vodních ploštic na mexický kaviár. Ve Švédsku dávají mravence do ginu. V Anglii popíjí „mravenčí“ likér.

V Japonsku byste klidně mohli obdržet dárkový koš plný hmyzích pokrmů jako projev úcty. Někdo mi říkal, že snad i prý v Paříži prodávají čokoládu plnou mravenců – a nejedná se o kazový produkt. Mravenci jsou v čokoládě úmyslně.

Někdo by mohl s odporem říci, že hmyz přenáší různé nemoce. To všem nelze generalizovat – do nebezpečných klíšťat a blech se určitě s chutí nepustíme. Ani by to pro jejich malé rozměry nebylo efektivní.

Kdo s oblibou sleduje show „Faktor strachu“, už mnohokrát mohl vidět, jak byli účastníci nestandardní soutěže zkoušeni z toho, co jsou schopni „překousnout“. Mezi jinými musí sníst i živé masové červy. Někteří si přitom stěžovali, že je červíci koušou do jazyka.

Ale takové živé samy o sobě nenažrané potvůrky by si stěží někdo dobrovolně na talíři představoval.

Na Sardinii však živé červy pojídají. Jsou to však larvy mušky sýrohlodky, které sebou mrskají i při běžné konzumaci.

Na dně vína můžete najít pravdu, na dně tequilly červíka, který dříve přebýval v agáve. Sem tam narazíte na nějakého pěkně nacucaného červa i v jiných lepších likérech.

V Africe si smlsnou na usušených a dále tepelně zpracovaných motýlech nebo na červech prokousávající se dřevem. V Austrálii zase ukousávají medovým mravencům zadečky, které jsou velmi sladké a chodící živou cukrárnou. Australští domorodci vůbec velmi milují sladké.

Hmyzích chuťovek je nespočet a chutnají lidem po celém světě. V některých lepších restauracích v České republice začali zavádět tyto speciality a rozhodně nemají nouzi o zákazníky. Navzdory našemu podvědomému negativnímu vztahu nás mnohdy zláká samotná zvědavost. „Když to mohlo jíst miliony lidí přede mnou a opravdu jim to zachutnalo, proč bych to nemohl zkusit já?“

Je to takový zvláštní paradox. Do našeho pásma musí přijít luxusní restaurace, aby nabízela za patřičný příplatek jídlo i mnohdy nejchudších obyvatel z různých částí světa.

Nicméně, pokud nemůžete odolat a na jazyk se vám derou sliny, pamatujte, že uloveného broučka ze zahrádky nejprve vložte do mrazáku, aby znehybněl a pak jej pořádně spařte ve vroucí vodě po dobu asi 1-2 minuty. Nelekněte se, jestliže změní po tepelném zpracování barvu.

A pak už jsou fantazii dveře otevřené. Můžete obalit saranče v těstíčku z mouky, vejce a sýra a usmažit. Nebo jej usmažit jen lehce osolené s česnekem. Pohrajte si s ním, jako by to bylo jakékoliv jiné maso.

Možná v budoucnu bude patřit konzumace hmyzu i v našem pásmu za zcela běžnou.

 

____________________________________________________________________________________________________________

magnetický náhrdelník

Znáte blahodárné účinky magnetoterapie? Vyzkoušeli jste již magnetický náramek či náhrdelník?

Jaké účinky má magnetoterapeutický náramek?

Magnetoterapeutický náramek přispívá ke stabilizaci krevního tlaku, zvyšuje okysličení krve, pomáhá snižovat únavu. Taktéž se podílí na tlumení bolesti v oblasti zápěstí (artróza, artritida,

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy