Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Žena v černém již podruhé chystá svou pomstu

Ve čtvrtek 12. února 2015 vtrhne na filmová plátna již podruhé ŽENA V ČERNÉM!
Ve snaze ukrýt se před hrůzami války probudí skupina školáků a učitelek svou přítomností znovu k životu zlé síly, které působivou osamělou budovu Eel Marsh pronásledují po celá desetiletí. S tím, jak se po pozemcích na Eel Marsh znovu rozléhají dětské hlasy, se z temnoty vrací také pomstychtivý přízrak ženy v černém.

Plakát snímku ŽENA V ČERNÉM: ANDĚL SMRTI

Skupina osmi školáků, evakuovaných za druhé světové války z Londýna, přijíždí v doprovodu ředitelky školy Jean Hoggové (Helen McCrory) a mladé učitelky Eve Parkinsové (Phoebe Fox) do téměř opuštěné odlehlé vísky Crythin Gifford. Jejich cílem je zchátralá rezidence Eel Marsh, která se nachází na ostrově, spojeném s pevninou pouze úzkým náspem zvaným Nine Lives Causeway a schůdným pouze za odlivu. Je mezi nimi také Edward (Oaklee Pendergast), poznamenaný tragickou smrtí matky, kterou zabila nacistická puma. Během cesty vlakem se setkávají s Harrym Burnstowem (Jeremy Irvine), pilotem RAF, který taktéž cestuje do Crythin Giffordu.

Po celosvětovém úspěchu filmové i divadelní adaptace novely autorky Susan Hill, se tvůrci rozhodli na filmová plátna přenést i druhý díl z pera Martyna Waitese – Žena v černém: Anděl smrti. Na filmovém scénáři k novému příběhu spolupracovala i samotná Susan Hill. Richard Jackson, producent snímku, k tomu dodává: „Susan se pro tento nový příběh inspirovala svými zážitky z opuštěných letišť ve východní Anglii, a válečné prvky její vize Ženy v černém ideálně doplňovaly. Všem se nám tento odvážný vypravěčský krok líbil tím, že zachovával pouze samotné jádro celé legendy, tedy ducha a lokaci, a jinak se odehrával ve zcela odlišné době. Pro tvorbu scénáře adaptace jsme si zvolili Jona Crokera, protože ho tento nápad opravdu silně oslovil.“

Knižní předloha

Ti, kteří příběh Susan Hillové znají, si jistě vzpomenou na základní zápletku: neprovdaná Jennet Humfryeová porodila syna, ale s ohledem na skandál, který jeho příchod na svět provázel, je donucena se ho vzdát a dát ho na vychování své sestře, Alici Drablowové. Malý Nathaniel později při nehodě utonul a Humfryeová jeho smrt bezmocně sledovala z okna domu na Eel Marsh. Poté, co zoufalá žena spáchá sebevraždu, se vrací jako pomstychtivý duch.

Dost možná nejděsivější na celém filmu je ovšem skutečnost, že osm evakuovaných dětí přijede přímo do samotného doupěte ženy v černém. Jak ve filmu opakovaně zazní, kdykoliv ji někdo zahlédne, je jistá jen jediná věc – že zemře nějaké dítě.

V průběhu celého natáčení i po jeho skončení měli samozřejmě tvůrci filmu obavy, zda snímek Žena v černém 2: Anděl smrti nabídne fanouškům původní knihy, divadelní hry i filmu něco nového. Vzhledem k tomu, že v názvu filmu jednoznačně stojí Žena v černém, bude tento snímek nevyhnutelně vnímán jako pokračování. Film pracuje s předpokladem, že každá z postav v sobě ukrývá nějakou citovou bolest, se kterou se musí vyrovnat – podobně, jako Kipps truchlil nad ztrátou své manželky. Zatímco Eve se musí vypořádat s pocitem viny z toho, že se vzdala vlastního dítěte, Jean způsobuje bolest představa jejího manžela a dětí ve válce, a Harry je stále ještě sužován utrpením ze ztráty posádky svého bombardéru.

Žena v černém 2: Anděl smrti má tak rozhodně vyšší ambice, než se stát pouhým pokračováním slavného hororu a zcela jistě se jí to rovněž podaří.

ŽENA V ČERNÉM 2: ANDĚL SMRTI
V kinech od 12. února 2015
www.falcon.cz

Knižní verze ke koupi na www.metafora.cz.

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy