Detektivky,  Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Pravda skrytá v kopretině

Share

Doktor Hamish Wolfe zabil čtyři ženy, snad protože byly při těle. Nebo možná nezabil, ale každopádně je za to odsouzen. Dokáže přesvědčit Maggie, známou obhájkyni ztracených případů, o své nevině? Britská autorka Sharon J. Bolton opět rozehrává nebezpečnou hru na pravdu a lež.

Hamish Wolfe byl usvědčen a odsouzen za vraždu několika žen, tělo jedné se prozatím nenašlo. Jeho matka a podpůrná skupina, která kolem ní vznikla, věří, že ctihodný lékař by něčeho takového nebyl schopen. Stejně tak jeho nevině věří stovky fanynek, které Wolfovi píší, vyjadřují podporu, touží po něm, milují ho. Je opravdu možné, že všechny důkazy a obvinění na doktora někdo chytře narafičil? Byl to snad akt pomsty nebo je Hamish jen tak skvělý manipulátor? Pavučinu lží a domněnek musí rozplést Maggie.

Maggie Roseová, bývalá obhájkyně, nyní se živí jako vyšetřovatelka a spisovatelka. Autorka, která svých sedm knih napsala na základě vyšetřování, díky nimž už třikrát dokázala nevinného dostat z vězení. Nalezením nových důkazů, vlastním důvtipem a lstí zvládla zvrátit rozsudek. Roseová se neohroženě vrhá na pomoc těm, o nichž je přesvědčena, že žádné ohavné činy nespáchali. Jenže u Hamishe Wolfa si vůbec jista není, a ani to nehodlá zjišťovat. Teda až do chvíle, než ji začne obtěžovat Wolfova matka, zachrání jeho psa a vůbec se začne neuváženě zaplétat do osidel sympatického odsouzence.

Vypadá to ale, že vlezlá matka bude ten nejmenší problém. Kolem Maggie se začínají dít podivné věci. Někdo jí chodí po zahradě a nechává jí doma papírové květiny a vzkazy vyryté do nábytku. Zdá se, že někde hodně blízko bují zlo, jež touží být odhaleno. Navíc ji policejní inspektor Weston slyšel živě konverzovat v jinak prázdném domě, což považuje za krajně znepokojující. A nyní je již na čtenáři, aby odhalil, kde leží pravda, a jako při staré hře s kopretinou zjistil, zda Má ji rád, nemá ji rád.

Britskou autorku Sharon J. Bolton už si český čtenář stačil oblíbit díky jejím předchozím knihám. Nyní přichází s dalším příběhem, z něhož možná téměř přijdete o rozum. Má ji rád, nemá ji rád je thriller, v němž nevíte, komu věřit. Se zatajeným dechem pátráte spolu s Maggie a policistou Westonem po skutečném vrahovi mladých žen. Nebo je celá hypotéza nesmysl a ve vězení sedí ten pravý? A co skrývá před světem samotná Maggie?

Sharon J. Bolton nic neprozrazuje předem, nechává své příznivce s chutí tápat až do poslední kapitoly. Detektivní thriller, vydaný nakladatelstvím Domino, je další skvělou ukázkou umění dokonalé literární fabulace, nad kterým rád užasne každý pravověrný milovník kriminálních příběhů.

Na závěr si tentokrát neodpustím drobné zamyšlení nad překladem či redakční prací. Nakladatelství Domino obvykle vyniká bezchybnými knihami a velmi kvalitními překlady. Leč, u tohoto titulu se stalo něco, co mně osobně kazilo čtenářský zážitek. Z nepochopitelných důvodů zde některé postavy mluví jen a pouze velmi hovorovou řečí, která vůbec neodpovídá jejich profesi a postavení.

Vosobně si totiž myslim, že policejní inspektor by vopravdu nemusel mluvit, jak když vyrost v nejšpinavější díře Londýna. Dyby takle totiž mluvila pouliční holka, tak mi to asi ani nepříde divný, ale policajt by moh udržet ňáký minimální dekórum. Aspoň by se moh krotit, když mluví se svým šéfem nebo vofiko se svědkyní! Je možné, že se mělo jednat o jakýsi dialekt, ale to jsem bohužel jako čtenář nepochopila. Tímto rozhodně ani v nejmenším neodrazuji od čtení jinak skvělé detektivky, jen lituji, že mi takový sympaťák jako Pete Weston, svou mluvou neskutečně lezl krkem.

Kopretino bílá, kde má láska bývá, kopretino plavá, kdo bude má drahá… Nechte se pozvat k nebezpečné a nervy drásající hře, která pro někoho skončí svobodou a pro jiného vězením nebo smrtí.

 

Nejnovější příspěvky na webu:
[pt_view id=”8f01f87e0f”]

 

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy