Chia semínka
zdraví

36 x Chia semínka. Pořádný kuchařkový boom!

Chia semínka

Kdo by je neznal. Semena šalvěje hispánské jsou ale zajímavá i z obyčejného kulinářského hlediska. V tomhle směru jsou doslova k zamilování a tak mi snad odpustíte, když jejich super významy a super vlivy na zdraví nechám dnes stranou. Jsou to drobná semínka podobná máku, která po poměrně krátké době namočení vytvoří kolem sebe jemný gelový film. Rázem jsou z máku „jikry“. Možná je znáte používaná jako „raw puding“. Ovšem tady je dalších 36 neobvyklých receptů s jejich použitím. Každý jiný! A rozhodně mi jich pár utkvělo v paměti.

Je totiž proč. Za jejich mimořádné vlastnosti si je buď zamilujete, nebo ne. Je to s ním asi jako s těmi jikrami. Ale za pokus a další pokus a další pokus to stojí.

MIMOCHODEM: V mnoha receptech v těchto kartičkách uvedených je skryjete i do jídla masožravcům a těm, kdož chia tvrdí, že nenávidí. Například přimíchaná do hamburgeru jako pojidlo je nikdo nepoznal.

Svěží chuť!

Vím, že tak je tělo plně nevyužije, ta využitelnost se nejvíce projevuje při jejich namočení, ale zkuste si chia ochutnat jen tak. Syrová, suchá. Jsou neuvěřitelně svěží a jen ta chuť je k zamilování. Posypat si jimi pak můžete ovocný salát, zeleninový salát. Běžně se přidávají do smoothie. Ale zkusili jste je někdy přisypat do ovocného nápoje? Do perlivé vody s citronem?

„Gel“, či spíše směs gelu a semínek se bude v nápoji parádně vznášet a tvořit neobvyklé dojmy i chuťové zážitky. Takže chia do svěžích nápojů – to je třeba můj jarní hit!

chia

Pečení a vaření

Chia semínka se doporučuje konzumovat namočená a syrová, ale krátká tepelná úprava jim neuškodí. S každou tepelnou úpravou ale klesá obsah cenných, teplem ničených látek. I tak je ale můžete směle použít jako náhražku vajec, mouky – všude tam, kde je třeba něco spojit.

Kartičky jsou velkou výhodou v kuchyni

Stále více spatřuji výhodu v kartičkových minikuchařkách v tom, že nikde s sebou nemusíte nosit těžké knihy a býti rozladěni, když se vám podaří na krásnou kuchařku prsknout vajíčko nebo rozsypat mouku. Tady stačí vybrat svůj recept a je to! Malá kartička se neztratí, ale zároveň nezabere mnoho místa.

Experimentujte!

Zdá se vám málo 36 receptů? Kdepak! Menší množství je vyváženo tím, že autor sahá snad do všech možných typů jídel a vnáší do nich chia semínka. A ochutnává a experimentuje, a především hravě chválí. Hravost je zrovna u této ingredience hlavní výhodou! S těmito semínky si totiž díky jejich vlastnostem v kuchyni opravdu hrajete.

A recepty přímo vybízejí k vlastním experimentům.

Anotace:

Chia semínka jsou mocná zrníčka s jedinečnými účinky. Zasytí, pomáhají při snižování váhy a dodávají životně důležité látky. Skvěle se hodí při výrobě koktejlů, omáček a dezertů. A kromě toho jsou přirozenou náhradou vajec (nejen) pro vegany!

Vychutnejte si zdravá jídla připravená podle těchto karet. Mezi recepty najdete například salát z quinoy s mandlemi a chia, chia masové knedlíčky v husté rajčatové omáčce nebo chia pudink s jahodovo-mangovou pěnou a nechybí ani praktické rady a tipy a veganské alternativy.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy