zdravé střevo
Glosy,  Renata Petříčková,  zdraví

David Frej, Jiří Kuchař: Zdravé střevo

Zdravé střevoSpíše by se tato kniha měla jmenovat „Základy péče o náš druhý mozek“. MUDr. David Frej patří k autorům, kteří píší neuvěřitelně precizně. Jiří Kuchař jako druhý z autorů má naprosto stejnou pověst a tam si můžete být jisti, že držíte v rukou jednu  z nejlépe zpracovaných knih na téma vlivů zažívacího traktu na naše zdraví, psychiku a celkovou životaschopnost.

Mohla bych strávit tento prostor v superlativech na tuto knihu. Je to zbytečné. Tady je všechno dokonalé tak, že slov netřeba. Raději pro tento případ zvolím podělení se o to, co mne překvapilo, ohromilo, nebo co je třeba si neustále opakovat.

A takových informací je kniha plná!

Zažívání a psychika naruby

Že naše psychika často odráží svůj stav do zažívání, to už všichni víme. Když jsme nervózní a ve stresu, velká část lidí to pocítí v žaludku nebo ve střevní oblasti. Ale ono to funguje i naopak. David Frej tu rozvíjí teorii o psychických nemocech nebo nerovnováhách (deprese, úzkosti atd.), které mohou mít na svědomí.

„V poslední době stoupá počet studií prokazujících psychický efekt působení střevních bakterií. Vedle lidí jsou zaměřeny i na zvířata. Střevo je osídleno stovkami různých druhů bakterií a jejich ekologická rovnováha je velmi křehká a snadno narušitelná. Důsledkem je nerovnováha mezi střevní flórou a naší imunitou, která může podporovat vývoj psychiatrických onemocnění. „Stále více vítězí představa, že mikroflóra hraje velkou roli hlavně v raném stadiu určitých nemocí,“ říká profesor Holzer. Ze své praxe zná pacienty, kteří trpí na záněty traktu žalude-střevo nebo mají dráždivý trakčník a jsou častěji postiženi onemocněními spojenými se strachem nebo depresivními stavy.“

Cesta ovlivnění je složitá a u každé bakterie je jiná, ale zaujalo mne, že u některých to jsou právě odpadní metabolické produkty těchto bakterií, které poškozují nervový systém člověka.

 

Zdravý člověk stráví květák bez… víte čeho…

Ano. Nadýmání i po tzv. nadýmavých potravinách je varováním střev, že nemají to správné osídlení. Nadýmání bez viditelné příčiny pak může být spojeno s různým nesnášenlivostmi, s poškozenými střevy atd, to už jsou v knize pečlivě popsané jednotlivé případy. Ale fakt, že zdravé střevo stráví bez zbytečných plynů i zelí a květák – to je něco, co si budu pamatovat! To stojí za pozorování.

Obezita je nakažlivá?

Pokusy s laboratorními hlodavci ukázaly, že pokud se do střev zdravých a štíhlých potkanů vpraví trus ze střev obézních potkanů, začnou i tito štíhlí potkani bez zjevné příčiny přibírat na váze. Obezita tedy může mimo jiné souviset i s jiným, patologickým osídlením střevní mikroflóry. Ostatně, je to už pár let, co se kdesi objevil výzkum, a cyklicky se objevuje stále dokola, že obezita je přenosná z člověka na člověka slinami. Vida, má první otázku pro MUDr. Freje, takže se o to víc těším na rozhovor s ním.

V knize je často odkazováno do historie, jak se mění poznatky medicíny a snadno si tak dokážete představit, že ani nyní se neví vše – a že i zdánlivě nesouvislé souvislosti se časem mohou začít odkrývat jako logické zákonitosti lidského těla. Naše zažívání je přímo živnou půdou pro nové výzkumy.

Najdete tady i klasiku

Žaludeční vředy, záněty žaludku, zácpa i průjem – a dobré rady, jak se s nimi vypořádat – najdete tady i mnoho praktických rad pro ty zcela obyčejné, zdánlivě obyčejné střevní problémy. Ve chvíli, kdy ale k těmto částem v knize dojdete, budete bohatší o pochopení toho, že nějaký průjem je jen vrcholek ledovce, že za tím vším je obrovská úcta k neuvěřitelnému fungování našeho trávicího systému.

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje.

Jiří Kuchař vydal kromě jiných knih knihy Poznej sám sebe, Kniha, která léčí, Pozor sůl!, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru, Tak chutná štěstí, Svět přírodních antibiotik a Tvoje strava je tvůj osud. Společně napsali publikaci Detoxikace léčivými oleji. Pravidelně publikují v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2016

Renata Petříčková

Mohlo by Vás zajímat

[srp srp_number_post_option=’5′ srp_filter_cat_option=’1582′ srp_wdg_excerpt_length=’0′ srp_post_date_option=’no’ srp_thumbnail_wdg_width=’80’ srp_thumbnail_wdg_height=’80’]

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy