Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Byla prostě úchvatná

Žena, která svým zpěvem trýznila přátele a snad i samotnou hudbu. Dáma, jež si podmanila celou Carnegie Hall. Florence Foster Jenkinsová si splnila svůj sen a zanechala hlubokou stopu v dějinách opery.

large

Florence nedostala do vínku hudební sluch ani talent. Zato se narodila s velkou touhou uspět, stát se operní pěvkyní, a především nechat se milovat publikem. Tato dcera bohatého podnikatele týrala celou svou rodinu falešným zpěvem tak dlouho, až její otec zatrhnul financování hudebního vzdělání. Florence se nevzdala, kvůli splnění svého snu se dokonce i nešťastně vdala.

Když její otec zemřel (a manžel se s ní rozvedl), vrhla se znovu plně do studia. Založila a financovala z dědictví dámský klub, v němž pravidelně vystupovala a našla zde i první obdivovatelky. Nakolik byly upřímné, to už ví jen historie. Tyto první domnělé úspěchy a zdvořilostní potlesky ji ponoukaly k dalším a dalším koncertům. I přes naprosto chybnou intonaci a špatný rytmus však věřila, že svým posluchačům rozdává radost a čiré umění. Světe, div se, postupně si publikum opravdu získala a začalo ji zbožňovat nefalšovaně.

Houževnatá dáma nikdy nedala na kritiku a dál směřovala k nesmrtelnosti. Tu si zajistila v 76 letech, když vystoupila v beznadějně vyprodané Carnegie Hall. Florence Foster Jenkinsová se nevzdala svého snu a její snaha ji dovedla až na operní vrchol.

„Mohou o mně říkat, že jsem neuměla zpívat, ale nemohou říkat, že jsem nezpívala.“
– nápis na náhrobku F. F. Jenkinsové

Její příběh se stal dokonce námětem pro divadelní hru s názvem Je úchvatná, kterou mohou zhlédnout na jevištích i čeští diváci. V letošním roce se Florence a její příšerný zpěv dostaly i na filmové plátno. V novém vydání, doplněný o filmové fotografie, vychází také životopis Božská Florence, z pera publicisty Jaspera Reese.

Kniha popisuje podrobně Florencin životní příběh, jenž může být inspirací všem, kteří v životě po něčem prahnou. Biografii skvěle dokreslují dobové fotografie z Florencina života. Životní osud této neuvěřitelné osobnosti a zprvu samozvané celebrity zůstává i nadále důkazem, že člověk nemá nikdy vzdávat svá přání a sny. I když jim třeba nikdo jiný nevěří.

Pokud Florence Foster Jenkinsovou neznáte, životopis Božská Florencenakladatelství Kristián je tou pravou volbou.

Nejnovější příspěvky na webu:
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′

srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy