bananVšimli jste si, kolik někdy (zbytečně) v lékárně utracíme za potravinové doplňky, a přitom všude kolem nás jsou ty pravé „poklady“, podporující naše zdraví a vitalitu? Pokud konzumujete tablety ze škály potravinových doplňků proti raním nevolnostem, jako prevenci proti osteoporóze, proti depresím a na podporu nálady, pro podporu mozkových činností a podobně, tak je klidně shoďte ze stolu. Stačí si dát obyčejný banán.

Tato podstatně levnější alternativa než všechny krabičky z lékárny je nejenom velmi chutná a snadno dostupná, ale díky svému bohatství na vitamíny a minerály patří k jedněm nejzdravějších potravin na světě. Konzumujte jeden banán denně  a vaše tělo vám bude vděčné.

Banán obsahuje účinné látky, které pomáhají při ranních nevolnostech, cukrovce, osteoporóze, depresím a při dalších problémech. Zvyšuje aktivitu mozkových funkcí a zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů.

Chytřejší a čilejší díky banánu

Banán obsahuje velké mnosžví draslíku, zhruba 400 mg/100 g. (Denní doporučená dávka je 3700 mg). Nedostatek draslíku způsobuje únavu a špatný spánek. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a podílí se na rozkladu glukózy. Je také nezbytný pro správnou činnost mozku, a tak díky banánům můžeme být i chytřejší.

Banán bojuje proti depresím a dělá nás šťastnější

Banány obsahují tryptofan, který je jedním z 23 proteinogenních aminokyselin. Při spotřebě se přeměňuje na serotonin, což je neurotrasmiter mozku, který reguluje náladu a přispívá k pocitu štěstí. Banán je tak dobrým pomocníkem proti depresím.

Zdravé kosti a zuby

Banán zabraňuje ztrátám vápníku v těle, lépe vstřebává tento minerál, a proto jsou naše kosti a zuby silnější.

Bojuje proti anémii

Banány jsou bohaté na železo, a tak může sloužit v boji proti anémii.

Pomáhá správnému trávení
 

Banány jsou bohaté na vlákninu, a tak slouží proti poruchám trávení a při zácpě. Regulují normální pohyb střev.

Dále banány upravují hladinu cukru v krvi, chrání před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí díky bohatému draslíku a nízkému obsahu sodíku. Banány jsou hojné i na vitamín B6, který pomáhá v boji proti zánětům kloubů.

Zelené banány jako prevence proti rakovině tlustého střeva?

Vědci také doporučují jíst zelené banány, protože obsahují značné množství rezistentního škrobu. Snadno projde tenkým střevem a k jeho zpracování dochází až v tlustém střevě, takže náš trávicí trakt není tolik zatěžován. Rezistentní škrob se chová jako vláknina, která pracuje právě až v tlustém střevě, kde je působením mikroorganismů a kvašení přeměněna v mastné kyseliny. Nejdůležitější je kyselina máselná, která působí preventivně proti rakovinovému bujení v tlustém střevě. Rezistentní škrob se nachází nejen v zelených banánech, ale také v syrových bramborách, rovněž se dá koupit jako potravinový doplněk. Ale proč tak činit – máme tu banány a další přírodní zdroje potravin.

V indické kuchyni se zelený banán použí například ke zpracování pokrmu SABZI

Pikantní banány jste jistě ještě nikdy neochutnali!

Oloupejte zelený banán a nakrájejte ho na kostky. Na pánvičku nalejte trochu oleje, přidejte celý kmín, nasekané zelené chilli a špetku tak zvaného „čertova lejna“, indické byliny pro vegetariány; pro naše podmínky by mohl postačit sušený česnek. Do této připravené směsi přidejte nakrájený banán a promíchejte. Posypte kurkumou, trochou soli a přikryjte pokličkou, aby se směs mohla pomalu dusit až do změknutí. Občas nadzvedněte pokličku a promíchejte. Jakmile budou banány měkké, přidejte chilli a koriandr. Následně byste měli dodat prášek ze sušeného nastrouhaného zeleného manga, tak zvané amchoor. Netuším, zdali je v našich podmínkách k sehnání, budeme muset nejspíš improvizovat. Amchoor je trochu nakyslé a zároveň medové chuti, napadá mě leda obměnit to trochou pomerančové šťávy. Následně přidejte koření garam masala, které je u nás běžně k dostání. A nasekané lístky koriandru. Promíchat a dobrou chuť.

Banány jsou prostě zdravé, chutné a vždycky vám zvednou náladu.

MB

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Radmila Zrůstková: Domácí nápoje pro zdraví

Skvělý nápad: vzít čistou studenou vodu a ovoce, zeleninu, bylinky a květiny….Vodu s vyluhovanými snítky máty zná snad každý, ale tady ...
Pokračujte ve čtení

Jak dál nejen po antibiotikách. Skvělá encyklopedie zdraví

To asi všichni víme, že antibiotika, když se jim nemůžeme vyhnout, jsou pro trávicí systém člověka dost velkým atomovým výbuchem ...
Pokračujte ve čtení

Středem zdravotní debaty by mělo být naše zdraví, nikoliv nemoci. Co pro sebe můžeme udělat?

Spojené státy a zbytek světa očekávají příchod zdravotnické revoluce. Současný přístup ke zdravotní péči spolu s drahými technologiemi a farmaceutickými přípravky ...
Pokračujte ve čtení

Chráníme zdraví našich dětí dostatečně nebo příliš?

Jsme svědky vzestupu zdravotních poruch a alergií u dětí. Ve Spojených státech v posledních desetiletých výrazně stouplo procento dětí s vývojovými vadami. Počet dětí ...
Pokračujte ve čtení

Pozor, sůl! O nebezpečí soli v potravinách na naše zdraví

Že miminkům a batolatům sůl z potravy precizně odstraňujeme, to je vcelku známý fakt. Ale napadlo vás někdy, že není vlastně ...
Pokračujte ve čtení

Naše zdraví je v našich střevech. A co má serotonin společného se zažíváním?

Jakou strastiplnou cestu vedou potraviny v lidském těle! Při čtení Vollmerovy knihy Zdravá střeva, Zdravý život (Grada 2016) jsem místy měla ...
Pokračujte ve čtení

Andreas Jopp: Vitaminy a stopové prvky pro zdraví

„Tankovali byste do auta topný olej?“ Jednoduchá otázka, jejíž temné vědomí nás provází po celou dobu čtení této knihy. Je ...
Pokračujte ve čtení

Živá strava – módní trend, nebo cesta ke zdraví?

Živá strava (raw food, vitariánství). Pro někoho návrat ke kořenům,  nová cesta ke zdraví, pro jiné další módní vlna či ...
Pokračujte ve čtení

Zdraví a životní styl: Homeopatie a sport

Nakladatelství Grada vydalo v edici Zdraví a životní styl knížku MUDr. Ilony Ludvíkové o využití homeopatie ve sportovní medicíně. Svoji ...
Pokračujte ve čtení

Aromaterapie: Cesta ke zdraví a duševní rovnováze

Rostlinné léčitelství dnes už naštěstí není vnímáno jako šarlatánství a léčivým účinkům přírodních látek se věnuje stále větší pozornost. A ...
Pokračujte ve čtení